* Benim aklimda odagi RMS olayina almaktan cok, bu olay ilk degil ve son olmayacak, gelin hep birlikte altindaki faktorleri anlamaya calisalim gibi bir konsept var.
* En son basecamp'in sirket ici siyaset konusma yasagi hakkinda bir yazi, Olayin ozeti asiri tepki verdiklerini kabul etmek istemeyen yoneticilerin gitgide dibe batip en son siyaset konusmayi yasakliyoruz diyerek sirkete hem sayginligini hem de cokca elemanini kaybettirmesi. Olayin baglami ise bu sirket yazilim ve topluluk kulturu uzerine yazdiklari bloglarla ve kitaplarla meshur ve bu karari veren yoneticiler kendi siyasi gorusleri konusunda epey aciklar ve taraf tutmaktan cekinmiyorlar. Haliyle ironik bir durum ortaya cikariyor. Pattern olarak epey tanidik sanki. Yazida dikkatimi ceken bir arguman suydu: zaten siyaset derken kimse X partisi cok soyle boyle demiyor, tartismalar hep topluluk ve yazilim ekseninde donuyor, boyle bir ortamda teknik ve siyaseti ayirmaya calistigimiz zaman cizginin nerede cekilecegini kimse bilmiyor ve cok kafa karistirici bir durum ortaya cikariyor.
* https://www.youtube.com/watch?v=C7aWz8q_IM4
* Lindsey Ellis bir yazar/sinema elestirmeni (videolarindan gorus olarak sola yakin oldugunu anlayabiliyorsun), gecenlerde bence zararsiz bir tweeti yuzunden kendini cancel culture'in hedefinde buldu. Link olayin kendi tarafini anlattigi bir videosu bence cancel culture hakkinda bazi guzel tespitler iceriyor. Bu konuda konusacaksak bu argumanlar uzerinde dusunmeye deger diye dusunuyorum. Ek olarak videonun basinda terimin kokeninden de bahsediyor, zaman olur mu bilmiyorum ama kullanmak gerekirse diye not duseyim
* Solcularin egemenlere genelde gucleri yetmedigi icin ufak problemler uzerinde birbirleriyle dalasmasi epey yaygin
* Cancel'lanmak genelde sadece olayi cikartan eylemle alakali degil, kisinin butun gecmisini de genelde ortaya dokuyor. Eger bu olay Ellis'in kendi vakasindaki gibi ufak/zararsiz bir seyse bazen insanlar kendilerini hakli cikarabilmek icin gecmis eylemleri retrospective sebep olarak one surebiliyorlar. Bak bu kisi zaten masum degil dercesine
* Cancel culture uzerine bir video essay. Fransiz ihtilali ve pesinden 19.yy da gelisen halk hareketlerinden korkan elitler crowd psychology adinda bir alan yaratip guruh (mob) olmanin insanlari kontrolden cikardigi, tabiatlar gerege siddete yatkin olduklarini vs. soyleyip felaket tellalligi yapmislar, bu arkadasta cancel culture'i bu akimin modern bir tezahuru olarak ele almis. Argumani su gibime geldi: Guruhlarin genelde net dertleri ve hedefleri var ve tek tek ele alinmalari gerekiyor ancak cancel culture'un da bir tezahuru oldugu akim bizden kolektif eylemleri topluca tehlikeli kabul edip, kinamimizi istiyor. Kendi gorusum en ufak elestiride cancel (turkiyede olunca linc) ediliyorum diye feryat figan bagiran unluler case'ini karsilasa da konseptin butunu bu kadarla aciklanamayabilir.
* LambdaConf 2016'da feodalizm ve kolelik yanlisi irkci bir gelistirici Yarvin'u (Gorusleriyle ilgili wiki sayfasi https://rationalwiki.org/wiki/Neoreactionary_movement) konferansa davet ettiginde hazirlanmis bir imza metni, altindaki kaynaklara henuz bakmadim. Ne kadar kullanilir bilemesem de burada durmasinda bir sakinca yok.
* ESR'in "Why Hackers Must Eject the SJWs" yazisina tepkiler
* Brendan Eich, Javascript'i ilk gelistiren adam ve bu olay yasandigindaki Mozilla CTO'su. ABD ulke capinda escinsel evliligini yasallastirmadan once, Kaliforniya'da escinsel evliligi yasaklayacak bir yasa tasarisi kampanyasina bagista bulunuyor. (Baglam ABD'de vatandaslar yasa taasrilari hazirlayip secimlerde halkoyuna sunabiliyorlar.). Bu olay bilinse de Eich CEO'ya terfi oldugunda tekrar patliyor ve tepkileri yatistirmayi beceremeyen Eich istifa ediyor.
* Basarili buldugum bir arguman: Mozilla siradan bir sirket degil, ozgur yazilim felsefesini belki de tamamen uygulayan az sayida sirketten biri ve belli degerleri temsil ediyor, bu yuzden sirketin yuzu olacak CEO'nun fiilen belli kesimlere ayrimcilik yapan birisi olmasi kabul edilemez. Ayni arguman RMS icin de kullanilabilir sanki, ozgur yazilim hareketini temsil eden birinin cinsel saldiri/tecavuz eylemlerini savunmasi benzer bir sekilde kabul edilemez.
* Su alintiya da ayrica bayildim "I’ve especially loved all the mentions of McCarthyism (the Republican who tried to use government force to interfere with the lives of strangers), witch hunts (where we burned innocent women alive for being outside the norm), or lynch mobs (where conservatives tried to preserve the status quo with public beatings, because that’s literally what “conservative” means"
* Kisilerin olaylara verdigi tepkiler oneminden dusunurken yazida soyle bir bolum vardi: Buyuk ihtimalle istifaya yol acan sebeplerden birinin Eich'in olay sonrasinda verdigi roportajda tepkilere karsi olan umursamazligi oldugunu ifade ediyordu. Belki biraz daha empati yapsaydi, bir LGBT kurumuna bagista bulunsaydi vs. istifa etmesine gerek kalmayabilirdi gibisinden.
* https://tim.dreamwidth.org/1844711.html
* Eskiden Mozilla'da calismis LGBT bir developer'in yorumu. Ozetle beni esit bir insan olarak gormeyen birini nasil lider olarak kabul edebilirim diye soruyor ?
* Herhangi bir ozgur yazilim toplulugu icin manali olabilecek bir nokta olarak "The key is to figure out when it’s important to walk away from interacting with a person or community because of a mis-alignment in beliefs and when you need to set aside the disagreement and commit to working together in service of the shared goal. Context is really important here. What is the purpose or mission of the community? Who is its audience? What are its guiding principles?"
* Yazar Eich'in eylemlerinden kendi rahatsizligina ragmen gene de Mozilla'nin temel misyonuyla celismedigini ve Eich'i CEO olarak kabul edebileceginden bahsediyordu, linklerde baska bir LGBT Moziila calisani benzer bir goruste bulunmustu. Burada kendi goruslerimden bagimsiz olarak her topluluk uyesinin kendi kararini vermesi gerektigini ve herkes icin deal breaker'larin ayni olmayacagini hatirlamak gerekiyor sanki.