Pandemi doneminde deneyimlenen ve uzaktan eğitim uzerine
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.
 

2.5 KiB

Öncelikle uzaktan eğitim sürecinde, derslere devam edilebilmesi için üniversitemiz hocaları ve asistanları tarafından çeşitli eğitim materyalleri hazırlanmasında gösterilen çaba ve özveri için onlara teşekkür etmek isteriz.

Belge Özgürlüğü

Özgür standartlar, herkesin özgürce kullanabileceği, kısıtlamasız biçimler ve protokollerdir. Bu standartlar, doğal olarak uyumluluğu da beraberinde getirir. Çalışma biçimleri herkese açık olarak paylaşılır ve herhangi bir kişi veya kuruluş bunları önceden izin almaksızın ürünlerinde ve hizmetlerinde kullanabilir. Özgür standartlar, iş birliğinin ve modern toplumun temelidir.

Mülk veri biçimlerinin beraberinde getirdiği tehlikeler ve dezavantajlar:

  1. Bunların arkasındaki şirket, ticari sırları ve patentleriyle birlikte iflas ettiğinde gelecek nesillerin yaşayacağı bilgi kaybı.
  2. ISO standartları dışındaki veri biçimlerinin sebep olduğu uyumluluk problemleri.
  3. Ulaşmak istediğimiz veriler kendi verilerimiz dahi olsa bunları inceleyebilmek için ücretler ödemek zorunda kalmamız.
  4. Diğer ülkelerin ticari kanunlarıyla dağıtılan yazılımların, ülkemizde bulunan kurum ve kuruşların çalışmalarını erişilemez kılacak bir ambargo tehdidi olarak elde tutulması.

Üniversitemiz akademik kadrosunun, öğrencilerinin, ülkemizin ve insanlığın ortak bilgisi üzerinde patentler aracılığıyla yasal bir tahakküm kurulmasının meşrulaştırılmasına engel olmak adına, ofis belgelerinin ODF (Open Document Format for Office Applications - Ofis Uygulamaları için Açık Döküman Formatı) formatlarında üretilmesini ve dağıtılmasını öneriyoruz.

  • Kelime işleme (metin) belgeleri için .odt ve .fodt
  • Çizelgeler icin .ods ve .fods
  • Sunumlar için .odp ve .fodp
  • Grafikler için .odg ve .fodg

Ayrıca belirtmekte fayda var ki belirli .docx, .pptx gibi Microsoft Office patentindeki belge formatları sonradan ISO standardı olarak kabul edilmiş olmasına rağmen Microsoft Office uygulamalarından üretilen belgeler ISO standartlarına tabi değildir bahsi gecen ISO standardına dahil olan belgeler Libre Office gibi özgür ofis uygulamaları tarafından formatlanan belgelerdir. Bu yüzden Libre Office uygulamaları üzerinden düzenlenen belgeler Microsoft Office uygulamalarında sorunsuz bir şekilde görüntülenip düzenlenebilirken, bu durumun tersi uyumluluk problemleri çıkarabilmektedir.