master #2

Merged
mrtmrcbr merged 5 commits from :master into master 4 years ago
  1. 1
      README.md
  2. 4
      content/yonergeler/giris/index.md
  3. 4
      content/yonergeler/index.md
  4. 12
      content/yonergeler/sunucu-kiralama/index.md
  5. 22
      content/yonergeler/sunucu-kurulum/gnu-linux.md

@ -12,6 +12,7 @@ Bu depo, Uğur Arıcı tarafından başlatılan kendibaglantim.com projesinin Hu
* Android yönergelerinin F-Droid üzerinden yazılması
* Video lisanslarının güncellenmesi
* Özel mülk sistemler üzerinde yönergelerin kontrolü
* Güncelliğini yitirmiş videoların güncellenmesi
**Web sitesi için:**

@ -9,8 +9,8 @@ aliases:
<iframe width="440" height="258" src="https://www.youtube.com/embed/hxh3yQmQcGs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Kendi VPN sistemimizi kurmak için basit birkaç adım uygulayacağız. Her şeyden önce internetle şifreli konuşmamıza aracılık edecek bir VPN sunucusuna ihtiyacımız var. Bunun için bir sunucu kiralayacağız. DigitalOcean’dan kiralanacak ucuz bir sunucu işimizi görecektir. Bu sunucunun aylık kira bedeli 5$ ve referans linkimizden üye olduğunuzda 10$ kredi kazanacaksınız, yani ilk 2 aylık bedava VPN kullanmış olacaksınız.
Sunucumuzu kiraladıktan sonra bu sunucunun VPN haberleşmesini sağlayabilmesi için üzerine basit bir kurulum yapmamız gerekecek. Bu işlem için OpenVPN kullanacağız. Sunucuya bağlandıktan sonra bu kurulumu yalnızca tek satırlık bir kod ile yapacağız.
Kendi VPN sistemimizi kurmak için basit birkaç adım uygulayacağız. Her şeyden önce internetle şifreli konuşmamıza aracılık edecek bir VPN sunucusuna ihtiyacımız var. Bunun için bir sunucu kiralayacağız. DigitalOcean’dan kiralanacak ucuz bir sunucu işimizi görecektir. Bu sunucunun aylık kira bedeli 5$ ve referans linkimizden üye olduğunuzda 60 gün boyunca kullanabileceğiniz 100$ kredi kazanacaksınız, yani ilk 2 aylık bedava VPN kullanmış olacaksınız.
Sunucumuzu kiraladıktan sonra bu sunucunun VPN haberleşmesini sağlayabilmesi için üzerine basit bir kurulum yapmamız gerekecek. Bu işlem için OpenVPN adlı programı kullanacağız. Sunucuya bağlandıktan sonra bu kurulumu yalnızca tek satırlık bir kod ile yapacağız.
Kendi sunucumuza OpenVPN kurmanın ardından bu sunucuyla haberleşecek cihazlarımızı (bilgisayarımız, akıllı telefonumuz, tabletimiz vs) ayarlamamız gerekecek.
İlgili cihazlarımıza, telefonumuza, bilgisayarımıza VPN programını kurup, sunucu ayarlarımızı içine gönderdiğimizde de tüm internet trafiğimizi güvene almış olacağız.
Artık kendi güvenli bağlantınız ile internete hızlı ve güvenli bir şekilde bağlanabilirsiniz.

@ -17,7 +17,7 @@ Ancak bu küresel ağa bağlanabilmek için bir internet servis sağlayıcısın
## İnternet bağlantısının riskleri nelerdir?
Eğer internete bağlanmamızı sağlayan bu yapı yeterli güvenlik önlemiyle korunmuyorsa, erişiminizin engellenmesi, bilgilerinizin çalınması, değiştirilmesi, size zarar verecek şekilde kullanılması mümküdür. Yani bağlantınıza kötü niyetli kişiler tarafından müdahale edilebiliyorsa internetinizde yavaşlama, erişememe, takip edilme, maddi ve manevi zarara uğrama tehlikeleriyle karşı karşıyasınızdır çünkü bu kötü niyetli kişiler tüm internet trafiğinizi dinler, hangi siteye hangi bilgileri gönderip oradan hangi bilgileri aldığınızı görebilirler uğrama tehlikeleriyle karşı karşıyasınızdır çünkü bu kötü niyetli kişiler tüm internet trafiğinizi dinler, hangi siteye hangi bilgileri gönderip oradan hangi bilgileri aldığınızı görebilirler.
Eğer internete bağlanmamızı sağlayan bu yapı yeterli güvenlik önlemiyle korunmuyorsa, erişiminizin engellenmesi, bilgilerinizin çalınması, değiştirilmesi, size zarar verecek şekilde kullanılması mümkündür. Yani bağlantınıza kötü niyetli kişiler tarafından müdahale edilebiliyorsa internetinizde yavaşlama, erişememe, takip edilme, maddi ve manevi zarara uğrama tehlikeleriyle karşı karşıyasınızdır çünkü bu kötü niyetli kişiler tüm internet trafiğinizi dinleyebilir, hangi siteye hangi bilgileri gönderip oradan hangi bilgileri aldığınızı görebilirler.
## Peki nasıl korunacağız?
@ -43,7 +43,7 @@ Ayrıca bilindik VPN servis sağlayıcılarının çalışma şekilleri ve bağl
Tüm bunların ışığında gerçekten güvenli bir bağlantıya sahip olmak istiyorsak yapmamız gereken şey çok bariz; kendi VPN sistemimizi kurmak. Ve bu işlem gerçekten çok basit.
Bunun için sadece kendi VPN sunucumuz olarak kullanacağımız bir bilgisayara ihtiyacımız var, geri kalan kurulum ise birkaç basit komut ile çözülüyor. Sonrasında tıp diğer servislerdeki gibi bilgisayarınıza ve akıllı telefonunuza uygulamanızı kurup internete güvenli bir şekilde bağlanabiliyorsunuz.
Bunun için sadece kendi VPN sunucumuz olarak kullanacağımız bir bilgisayara ihtiyacımız var, geri kalan kurulum ise birkaç basit komut ile çözülüyor. Sonrasında tıp diğer servislerdeki gibi bilgisayarınıza ve akıllı telefonunuza uygulamanızı kurup internete güvenli bir şekilde bağlanabiliyorsunuz.
Kurulum adımlarımızı incelediğinizde çok kolay bir işlem olduğunu göreceksiniz. Bu anlatımlarda günlük bir internet kullanıcısının kendi güvenli bağlantısını kurabilmesi için uygulaması gereken tüm adımları detaylı bir şekilde sunuyoruz.

@ -7,14 +7,16 @@ weight: 2
Sunucu kiralamak için DigitalOcean'ı kullanacağız.
[Bu referans linkinden](https://m.do.co/c/aae6a966b908) üye olursanız 10$ kredi kazanırsınız ve bizim bu işlem için kullanacağımız aylık 5 dolarlık sunucuyu 2 ay ücretsiz kullanmış olursunuz.
10$ hediyeli referans linki: (https://m.do.co/c/aae6a966b908)
[Bu referans linkinden](https://m.do.co/c/aae6a966b908) üye olursanız 60 gün kullanılabilen 100$ kredi kazanırsınız ve bizim bu işlem için kullanacağımız aylık 5 dolarlık sunucuyu 2 ay ücretsiz kullanmış olursunuz.
100$ hediyeli referans linki: (https://m.do.co/c/aae6a966b908)
Siteye girince sağ üstteki Sign Up linkine basarak kayıt olma adımlarını izliyoruz.
Kayıt olma sırasında kredi kartı bilgileriniz istenecektir ancak çekim yapılmaz. Digital Ocean'da kullanımlarınızın ardından aylık olarak faturalandırma yapılır.
Üyelik işlemlerinin ardından sunucumuzu kiralamak için Create Droplet sayfasına giriyoruz.
İşletim sistemi kısmından Ubuntu'nun 14.04 için son sürümünü seçiyoruz.
Sunucu hacmi olarak en düşük bedele (aylık 5$) sahip olan paketi seçiyoruz.
Konum olarak Türkiye'den en rahat iletişim kurulan merkez olduğu için Frankfurt'u seçiyoruz. (Tercih ettiğiniz başka bir konum varsa onu da seçebilirsiniz, Frankfurt seçtiğimiz için tüm internetin bizi Almanya'dan bağlanıyor göreceğini unutmayın, bu yüzden bazı reklamları vs Almanca görebilirsiniz, biz hiçbir sıkıntı yaşamadık ama nolmaz nolmaz diyerek İngilizce içerik gelsin istiyorsanız Londra da seçebilirsiniz)
İşletim sistemi kısmından Ubuntu'nun "20.04(LTS) x64" olan şu anki son sürümünü seçiyoruz.
5$ olan en ucuz paketi içeren "Standart" Plan'ı ve altındaki listede, sunucu hacmi olarak en düşük bedele (aylık 5$) sahip olan paketi seçiyoruz.
Konum olarak Türkiye'den en rahat ve hızlı iletişim kurulan merkez olduğu için Frankfurt'u seçiyoruz. (Tercih ettiğiniz başka bir konum varsa onu da seçebilirsiniz, Frankfurt seçtiğimiz için tüm internetin bizi Almanya'dan bağlanıyor göreceğini unutmayın, bu yüzden bazı reklamları vs Almanca görebilirsiniz, biz hiçbir sıkıntı yaşamadık ama nolmaz nolmaz diyerek İngilizce içerik gelsin istiyorsanız Londra da seçebilirsiniz)
Authentication için Password seçiyoruz, makinemize bağlanmak için gerekli bilgiler e-posta adresimize iletilecek.
Son olarak bu makinemize bir isim veriyoruz. Bu ismi makinenin üstlendiği görevi tanımlayacak şekilde verebiliriz. Mesela biz "frankfurt-vpn" şeklinde isimlendirdik.
Digital Ocean VPS'lerimizi Proje başlıkları altında gruplayabileceğimiz bir düzenleme yapmış. En altta makinemizi içermek üzere oluşturacak projeyi istediğimiz gibi adlandırıyoruz.
İşlemleri tamamlayıp oluştur butonuna bastığımızda makinemiz kurulmaya başlar ve birkaç dakika içinde tamamlanır. Makinemizle bağlantı kurup VPN kurulumu yapmamızı sağlayacak bilgiler ise kayıt olurken kullandığımız e-posta adresinize gelecektir.
Sonraki adımda bu bilgileri kullanarak sunucumuza bağlanacak ve tek satırlık bir komut ile OpenVPN kurulumumuzu yapacağız.

@ -0,0 +1,22 @@
Önceki adımda digitalocean.com uzerinde oluşturduğumuz sunucumuzun bilgileri e-posta adresimize gelmiş olmalı. Sunucumuza bağlanmak için ip adresi ve parola bilgilerini not alıyoruz.
Sunucuya bağlanmak için bir terminal açıp ´ssh -l root@IP´ veya ´ssh root@IP´ komutunu kullanıyoruz. İlk kez bağlandığımız için sunucunun parmak izi bilgisini doğrulamamız istendiğinde ´yes´ veya ´evet´ yazarak doğrulayıp, hemen ardından sorulan parolamızı girip sunucuya bağlandık.
Sunucuda ilk olarak kurulu olan paketleri güncellemek için;
´apt-get update && apt-get upgrade´
komutunu kullanıyoruz.
OpenVPN kurulumu ve araları için (https://github.com/nyr/openvpn-install) deposundaki bir script'i kullanacağız. Script'i aşağıdaki komut ile indirip çalıştırabiliriz;
´wget https://git.io/vpn -O openvpn-install.sh && bash openvpn-install.sh´
komutunu kullanıyoruz. Bu script tek başına ubuntu, debian, centos, fedora dağıtımları üzerinde sunucu kurulumu ve ayarlarını tamamen yapmamızı sağlıyor.
Script bize ilk olarak kullanacağı ip adresini soruyor. Makineye bağlanmak için kullandığımız adresi seçiyoruz.
İkinci soruda da görece hızlı olduğu için önerildiği gibi UDP protokolünü seçiyoruz.
Ardından OpenVPN'in kullanacağı port soruluyor. Önerilen 1194 portu ileride kullanacağımız olası wi-fi ağlarında engellenmiş olabileceğinden, bankaların ve diğer pek çok güvenli bağlantı gerektiren internet sitelerinin kullandığı, https 443 portunun engellenmeyeceğini gözönünde bulundurarak ´443´ yazıp enter´a basıyoruz.
Bu kez sunucunun kullanmasını isediğimiz DNS soruluyor. Burada istediğimiz seçimi yapabilir veya sadece enter'a basıp önerilen seçenek ile devam edebiliriz.
Buradan sonra sunucu ayarlarıyla ilgili sorular bitti. Şimdi bağlanacak istemci için isim seçmemiz isteniyor. Örneğin ´myAndroid´ yazıp android cihazım için bir istemci profili oluşturabilirim. Daha sonra istediğimiz kadar profili script'i tekrar çalıştırarak ekleyebileceğiz.
Şimdi script bize kurulum için gerekli bilgileri aldığını ve kuruluma başlamak için bir tuşa basmamızı istiyor, devam ediyoruz.
script gerekli openvpn programını kurup, ayarları yapıp ´myAndroid´ profilini oluşturdu. Bize istemci cihazımızda kullanacağımız profil dosyasının yerini de bildiriyor. İstemci kurulumuna geçmeden önce scripti tekrar çalıştırıp "myNotebook" adında ikinci bir profil oluşturalım ve istemci ayar dosyalarını bilgisayarımıza indirelim.
Önce script'i tekrar çalıştırıyoruz
´bash openvpn-install.sh´
Script'i, kuruluyken çalıştırdığımızda yapabileceğimiz üç işlem var, yeni istemci profili oluşturma, varolan bir profili silme ya da kurulumu tamamen kaldırma. Yeni profil oluşturmak için ´1´ yazıp enter'a basıyoruz, yeni istemcimizin adını giriyoruz ve yeni istemci için de '.ovpn' uzantılı ayar dosyasının aynı konumda oluşturulduğunu görüyoruz.
Artık sunucudan çıkmak için ´exit´ komutunu kullanabiliriz.
İstemci ayar dosyalarını bilgisayarımızda bulunduğumuz dizine indirmek için aşağıdaki komutu kullanıyoruz.
´scp root@IP:~/*.ovpn ./´
Parolamızı girip .ovpn dosyalarını bilgisayarımıza kaydederek sunucu ile işimimiz bitiriyoruz.
Loading…
Cancel
Save