Parmak izi rehberindeki hatalar giderildi #133

Merged
ooguz merged 2 commits from ooguz/guvenlik:master into master 4 years ago
  1. 40
      src/README.md.backup
  2. 2
      src/ag_guvenligi/vpn.md
  3. BIN
      src/ag_guvenligi/vpn/vpn.jpg
  4. 81
      src/cihaz_guvenligi/parmak_pam.md

@ -1,40 +0,0 @@
# Sayısal Güvenlik
## Buradan Başlayın
Zaman sıkıntısı mı çekiyorsunuz? Baskıyla mücadele etmek ve daha iyi bir dünya inşaa etmek için çok mu meşgulsünüz? Muhteşem! Burada bahsedeceğimiz kolay adımlarla kendinizin ve herkesin sayısal hayatını daha güvenli kılabilirsiniz.
* [Yazışma disiplinine giriş yapın](./beseri-guvenlik/mesaj-disiplini.md): Yazışma disiplinine giriş yapın: Saldırıların çoğu posta kutunuzdan gelir. E-posta ve anlık yazışma kullanırken uygun önlemleri nasıl alacağınızı öğrenin.
* [Parola yöneticisi kullanın](./passwords.md): Parola yöneticisi kullanarak kendinizi çok sayıda tehlikeden koruyabilirsiniz.
* [Cihazlarınızı şifreleyin](./device-encryption.md): Tam disk şifreleme kullanması çok kolay, pek çok işletim sisteminde dahili olarak gelen ve cihazlarınızdaki verilerin korunmasında çok etkili bir sistemdir.
* [Web sitelerini daha güvenli gezin](./better-web-browsing.md): Varsayılan tarayıcınızı ve varsayılan ayarlarını değiştirip birkaç eklenti kurarak web üzerindeki güvneliğinizi ve keyfinizi fazlasıyla arttırabilirsiniz.
* [Yazılımlarınızı güvenli çalıştırın](./software-safety.md): Cihazlarınızdaki yazılımları güncellemek güvenliğiniz için yapabileceğiniz en basit şeydir.
## Neden Güvenlik Önemlidir
Bilgi ve iletişim (bilişim) teknolojilerinin giderek yükselen önemi bir başka olguyu daha hayatımıza getirdi: *gözetim toplumunun* yükselişi. Gözetimi, güç sahiplerinin [_hakimiyetlerini korumak için iletişim üzerinde kontrol kurması_] olarak düşünebilirsiniz.
**Ulus Devletler;** yeni iletişim teknolojilerine, bu yolla yapılacak iletişimi ve kitleleri topluca kontrol etmek için gerekli altyapıları geliştirerek tepki vermiştir. Pek çok devlet aynı zamanda ahlaki değerleri olmayan özel şirketlerle insanların ve toplumun öncülerinin iletişimlerine ve cihazlarına girmek için işbirliği yapmakta.
**Şirketler;** İnternet sayesinde ortaya çıkan veriye dayalı düzende rekabette sağ kalabilmek için insanların kişisel verilerini toplayıp, inceleyip sonuç çıkarmak zorunda olduklarını fark ettiler. Özellikle reklamcılık sektörü tamamen kişilerin takip edilmesi ve davranışlarının incelenmesi üzerine kurulu bir sisteme geçiş yaptı.
**Suçlular;** kişilerin cihazlarına ve hesaplarına yapacakları saldırılar aracılığı ile yapabilecekleri şantaj ve sahteciliğin çokça karlı olduğunu farketti.
Bu bağlamda, sayısal güvenlik hayati bir öneme sahiptir.
* Devlet gözetiminin, sosyal hareket ve ilerlemeyi bastırdığı gerçeği tarihi olarak bilinen bir gerçektir.
* Dolaylı bile olsa, kontrolsüz gözetimin sosyal hareketler ve insanlar üzerinde olumsuz etkileri vardır.
* Şirket gözetimi devletlerinki kadar ciddi bir tehlikedir. Sadece şirketlerin insanlar hakkında topladığı sınırsız bilginin devletler tararfından başka amaçlarla kullanılması değil, şirketlerin tüketiciler üzerinde hiç olmadığı şekilde kontrol sahibi olması da tehlikenin bir parçasıdır.
İnsanlar toplu gözetimin yükselişi hakkında bilgi edinmeye başladıklarında çoğunlukla yenik hissetmektedirler. Kimi bu durumdan kurtuluş olmadığına karar verip tüm benliklerini gözetim altında yaşamaya razı gelmekte veya tüm sayısal iletişimlerini kendilerini korumak adına sonlandırmaktadırlar. Biz üçüncü bir yol olduğuna inanıyor ve güvenlik ile mahremiyetin herkese erişilebilir olması için çalışıyoruz.
## Güvenlik Önizlemi
|Güvenlik Tipi|Bu nedir?|Ne zaman Faydalıdır?|
|--- |--- |--- |
|[Beşeri Güvenlik](./chapter_1.md)|**Davranışlarınız** ile ilgili yapabileceğiniz küçük değişiklikler.|İnsan hatalarının bir güvenlik sistemindeki *zayıf halka* olmasını engeller.|
|[Cihaz Güvenliği](./chapter_1.md)|**Bilgisayar ve telefonlarınızı** saldırılara daha dayanıklı kılacak adımlar.|Cihazınızın *fiziksel* olarak saldırganların eline geçmesi durumunda bilinen saldırılara karşı dayanıklı kılmak yararlıdır.|
|[Yazışma Güvenliği](./chapter_1.md)|**her mesajı** gönderir veya alırken şifrelenin yolları.|Eğer belirli bir mesajın gönderilir ve depolanırken **mahremiyetini** teminat altına almak için gereklidir.|
|[Ağ Güvenliği](./chapter_1.md)|Sizi takip eden siteleri engellemek ve **İnternet trafiğinizi** şifrelemek.|Davranışsal takiplere, hesap çalınmalarına, sansüre, sosyal ağ takibine, dinlemlere ve reklamlara karşı korunmaya yardımcı olur|
Ayrıca [güvenlik okuma listesi](./resources.md) sayfasını daha fazla güvenlik rehberi ve aktivist servis sağlayıcılar için inceleyin.

@ -1,5 +1,7 @@
# VPN (Virtual Private Network)
![VPN](vpn/vpn.jpg)
- [VPN ne işe yarar?](#vpn-ne-işe-yarar)
- [Neden VPN kullanmalıyım?](#neden-vpn-kullanmalıyım)
- [Ücretsiz VPN olur mu?](#Ücretsiz-vpn-olur-mu)

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 36 KiB

@ -1,49 +1,50 @@
# parmakizi ile Login Güvenliği
# Parmak izi ile Login Güvenliği
parmakizi yetkilendirme için yaygınca kullanılan bir girdi. Biyometrik verilerin yetkilendirme kullanımı hem kişilerden görece ayrılmaz bir öğeyi kullanarak kişilerin fiziki varlığını garanti etmekte hem de neredeyse kişiye her bireye özel bir veriyi kullanarak güvenlik sağlamakta. Biyometrik verilerin kanuni kullanım sınırları bir yana bırakıldığında sayılan özellikleri diğer ikinci faktör araçlarından kullanımını özellikle arzulanır kılmakta.
Parmak izi, yetkilendirme için en yaygın kullanılan girdilerden biridir. Biyometrik verilerin yetkilendirme için kullanımı hem kişilerden görece ayrılmaz bir öğeyi kullanarak kişilerin fiziki varlığını garanti etmekte hem de neredeyse her bireye özel bir veriyi kullanarak kişiye güvenlik sağlamaktadır. Biyometrik verilerin kanuni kullanım sınırları bir yana bırakıldığında, bu özellikler diğer ikinci faktör araçlarına göre parmak izi kullanımını özellikle ön plana çıkartmaktadır.
Lakin parmakizi seçenekler arasındaki en güvenli tercih sayılmaz. Bu bakımdan:
Ancak parmak izi seçenekler arasındaki en güvenli tercih sayılmaz. Bu bakımdan:
* parmakizi değiştirilemez. Hali ile bu verinin güvenliğini sağlamak özellikle önem kazanır.
* Parmak izi değiştirilemez. Haliyle bu verinin güvenliğini sağlamak özellikle önem kazanır.
* Parmak izi insanların her yere bıraktığı bir şey olması hasebiyle görece kolaylıkla elde edilebilir bir bilgidir.
* Parmak izi tarama sistemleri aldatılmaya açıktır. Her ne kadar gelişmiş donanımlar bunu zorlaştırsa da imkansız kılmamaktadır.
* Parmak izi taramaları kişiyi tanımlamakta hata yapabilir. Özellikle yaralanmalar gibi fiziki değişiklikler taramayı imkansız kılabilir.
* parmakizi insanların her yere bıraktığı bir şey olmakla görece kolaylıkla elde edilebilir bir bilgidir.
Bu sebeplerden ötürü parmak izini üçüncü faktör olarak veya sadece kişilerin fiziki varlığını kanıtlamak için zayıf bir kanıt olarak kullanmakta yarar vardır. Halihazırda sadece parola ile korunan bir sisteme parmak izi doğrulaması eklenmesi bir miktar daha güvenlik sağlayacaktır. Özellikle dahili parmak izi tarayıcısı olan cihazlarda bunu yapmanın maliyeti neredeyse sıfır olduğundan değerlendirilebilir bir seçenek olarak ortaya çıkabilir.
* parmakizi tarama sistemleri aldatılmaya açıktır. Her ne kadar gelişmiş donanımlar bunu zorlaştırsa da imkansız kılmamaktadır.
* parmakizi taramaları kişiyi tanımlamakta hata yapabilir. Özellikle yaralanmalar gibi fiziki değişiklikler taramayı imkansız kılabilir.
Bu sebeplerden ötürü parmakizi üçüncü faktör olarak veya kişilerin fiziki varlığını kanıtlamak için zayıf bir kanıt olarak kullanılabilir. Her halde sadece parola ile korunan bir sisteme parmakizi eklenmesi bir miktar güvenlik sağlayacaktır. Özellikle dahili parmakizi tarayıcısı olan cihazlarda bunu yapmanın maliyeti neredeyse sıfır olduğundan değerlendirilebilir bir seçenek olarak ortaya çıkabilir.
**EĞER TEHDİT MODELİNİZDE ALIKONULMA İHTİMALİ VARSA NE OLURSA OLSUN PARMAK İZİ DOĞRULAMASI KULLANMAYIN.**
## Kurulum
Öncelikle bilgisayarınıza `fprintd` paketini kurmanız gerekli. Bunun için aşağıdaki komutları çalıştırın.
Öncelikle bilgisayarınıza `fprintd` paketini kurmanız gerekiyor. Bunun için aşağıdaki komutları sırayla çalıştırabilirsiniz:
Debian sistemlerde: `sudo apt-get install fprintd`
Debian tabanlı (Ubuntu, Mint vb.) sistemlerde: `sudo apt-get install fprintd`
RPM tabanlı sistemlerde: `sudo yum install fprintd`
Red Hat tabanlı (Fedora vb.) sistemlerde: `sudo yum install fprintd`
Kurulumun ardından fprintd ve dahili PAM modülü bilgisayarınıza kurulmuş olacak. parmakizi taramasına başlamak için aşağıdaki komutu girin.
Kurulumun ardından fprintd ve dahili PAM modülü bilgisayarınıza kurulmuş olacak. Parmak izi taramasına başlamak için aşağıdaki komutu girin.
`fprintd-enroll -f [ Parmak adı ]`
fprintd'ye hangi parmağınızı taradığınızı belirtmeniz gerekli. Bu sayede size tarama sırasında hangi parmağınızı sorduğunu bilebilirsiniz. Tavsiye olarak her iki elinizde ikişer parmağı tanıtmanız aksi bir durumda kullanımınızı etkilememek için yeterli olacaktır. `-f` paramtersi ardından parmak adını aşağıdaki şekilde girebilirsiniz.
fprintd'ye hangi parmağınızı taradığınızı belirtmeniz gerekmektedir. Bu sayede, size tarama sırasında hangi parmağınızı sorduğunu bilebilirsiniz. Tavsiyemiz, olası bir aksilik durumunda kullanımınızı etkilememek için her iki elinizde bulunan ikişer parmağı tanıtmanız yönünde olacaktır. Geçerli parmak isimleri şunlardır:
left-thumb : Sol baş parmak
left-index-finger : Sol işaret parmağı
left-middle-finger : Sol orta parmak
left-ring-finger : Sol yüzük parmağı
left-little-finger : Sol serçe parmak
right-thumb : Sağ başparmak
right-index-finger : Sağ işaret parmağı
right-middle-finger : Sağ orta parmak
right-ring-finger : Sağ yüzük parmağı
right-little-finger : Sağ serçe parmak
|Komut|Parmak adı|
|-----|----------|
|left-thumb |Sol baş parmak|
|left-index-finger|Sol işaret parmağı|
|left-middle-finger|Sol orta parmak|
|left-ring-finger|Sol yüzük parmağı|
|left-little-finger|Sol serçe parmak|
|right-thumb |Sağ başparmak|
|right-index-finger|Sağ işaret parmağı|
|right-middle-finger|Sağ orta parmak|
|right-ring-finger|Sağ yüzük parmağı|
|right-little-finger|Sağ serçe parmak|
Sol serçe parmağınızı tanıtmak için örnek olarak:
Sol serçe parmağınızı tanıtmak için örnek komut:
`fprintd-enroll -f left-little-finger`
Sizden parmağınızı 4 kere tarayıcıdan geçirmeniz istenecek ve başarılı olması halinde ekleme işlemi tamamlanacaktır.
Daha sonra parmağınızı 4 kere tarayıcıdan geçirmeniz istenecek ve başarılı olması halinde ekleme işlemi tamamlanacaktır.
```
Using device /net/reactivated/Fprint/Device/0
@ -69,11 +70,11 @@ Verify result: verify-match (done)
```
## PAM ayarları
[PAM](https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_PAM) GNU/Linux cihazlarda kullanıcı yetkilendirmesinden sorumlu olan yazılımdır. `/etc/pam.d` dizini altında bulunan ayar dosyaları ile PAM davranışları şekillendirilebilir. Bu rehber PAM detaylarına girmek üzere yazılmadığından bir sistemdeki olası en güvenli kullanımı önerecektir. Fakat GA ve PAM ayarlarını ihtiyacınıza göre istediğiz gibi şekillendirebilirsiniz. Buna parola olmadan sadece GA kodu ile cihazınıza giriş yapmaktan, su/sudo gibi özel login tiplerine sınırlama getirmek şeklinde çeşitlendirmek mümkün.
[PAM](https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_PAM), GNU/Linux sistemlerde kullanıcı yetkilendirmesinden sorumlu olan yazılımdır. `/etc/pam.d` dizini altında bulunan yapılandırma dosyaları ile PAM davranışları şekillendirilebilir. Bu rehber PAM detaylarına girmek üzere yazılmadığından dolayı bir sistemdeki olası en güvenli kullanımı önerecektir. Arzu ederseniz, PAM ayarlarını ihtiyacınıza göre istediğiz gibi şekillendirebilirsiniz.
Cihazınızdaki tüm PAM kontrolündeki login işlemlerine GA kodunu uygulamak için aşağıdaki dosyayı tercih ettiğiniz bir metin editörü ile açın. Aşağıdaki komutta `nano` editörü kullanılmıştır.
Cihazınızın PAM kontrolündeki tüm login işlemlerine parmak izi doğrulamasını eklemek için aşağıdaki dosyayı tercih ettiğiniz bir metin editörü ile açın. Aşağıdaki komutta `nano` editörü kullanılmıştır.
** Birazdan açacağınız sudo yetkisi vereceğiniz uçbirimi kapatmayın!!! **
**Birazdan açacağınız sudo yetkisi vereceğiniz uçbirimi kapatmayın!!!**
`sudo nano /etc/pam.d/common-auth`
@ -109,26 +110,26 @@ auth optional pam_cap.so
# end of pam-auth-update config
```
Dosyanın sonuna aşağıdaki satırı ekleyin ve `ctrl + x` komutu ile kaydedip çıkın.
Dosyanın sonuna aşağıdaki satırı ekleyin ve `Ctrl + X` kısayolu ile dosyayı kaydedip çıkın.
`auth required pam_fprintd.so`
** Şayet bu aşamada bir sorun var ve ekran kilidinizi devreye alırsanız cihazınıza tekrar giremeyebilirsiniz!! **
**Şayet bu aşamada bir sorun varsa ve ekran kilidinizi devreye alırsanız cihazınıza tekrar giremeyebilirsiniz!!**
Bu noktadan sonra cihazınızdaki tüm yetkilendirme gereken işlemlerde sizden parmakiziniz istenecektir. Her şeyin yolunda olduğundan emin olmak ve bir sorun varsa zahmetsizde düzeltmek için ** yukarıdaki tavsiyeye bağlı olarak açık tuttuğunuz sudo yetkili uçbirimden ** başka bir uç birim açarak aşağıdaki komutu girin.
Bu noktadan sonra cihazınızdaki tüm yetkilendirme gereken işlemlerde sizden parmak iziniz istenecektir. Her şeyin yolunda olduğundan emin olmak ve bir sorun varsa zahmetsizce düzeltmek için **yukarıdaki tavsiyeye bağlı olarak açık tuttuğunuz sudo yetkili uçbirimden** başka bir uçbirim açarak aşağıdaki komutu girin.
`sudo echo test`
`sudo ls ~`
sudo yetkilendirmesi için sizden parola ve ardından parmakizi sorulması gerekli. Şayet bu gerçekleşmedi veya `test` yazısı başarılı şekilde yazılmadı ise ayarlarınızda bir terslik var demek olacağından geri dönüp adımlarda bir hata yapıp yapmadığınızı kontrol etmelisiniz. Şayet bir sorunla karşılaşırsanız sudo yetkili uçbirimden `/etc/pam.d/common-auth` dosyasında yaptığınız değişiklikleri geri alıp kaydederek cihazınızın erişiminiz dışına kitlenmesini engelleyebilirsiniz.
Sudo yetkilendirmesi için sizden parola ve ardından parmak izi istenmesi gerekir. Şayet bu gerçekleşmediyse veya ev dizininin altındaki dosyalar başarılı bir şekilde listelenmediyse geri dönüp adımlarda bir hata yapıp yapmadığınızı kontrol edin. Şayet bir sorunla karşılaşırsanız sudo yetkili uçbirimden `/etc/pam.d/common-auth` dosyasında yaptığınız değişiklikleri geri alıp kaydederek cihazınızın kilitlenmesini engelleyebilirsiniz.
Şayet test'i başarılı şekilde geçti iseniz artık parmakiziniz ile birlikte cihazınızı biraz daha güvenli şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.
Şayet testi başarılı şekilde geçtiyseniz artık parmak iziniz ile birlikte cihazınızı biraz daha güvenli şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.
## Diğer kullanıcılar
Eğer cihazda birden fazla kullanıcı var ve sadece bir kullanıcı parmakizi kullanacak ise `/etc/pam.d/common-auth` yapılandırmasındaki değişikliği aşağıdaki ile değiştirerek sadece parmakizi kurulumu yapmış kullanıcıların ikinci faktöre ihtiyaç duymasını sağlayabilirsiniz.
Eğer cihazda birden fazla kullanıcı varsa ve sadece bir kullanıcı parmak izi kullanacaksa `/etc/pam.d/common-auth` yapılandırmasındaki değişikliği aşağıdakiyle değiştirerek sadece parmak izi kurulumu yapmış kullanıcıların ikinci faktöre ihtiyaç duymasını sağlayabilirsiniz.
** Bu durum root kullanıcısının 2FA dışında kalmasına sebep olacağından gerekmedikçe önerilmez. **
**Bu durum root kullanıcısının 2FA dışında kalmasına sebep olacağından gerekmedikçe önerilmez.**
`auth required pam_google_authenticator.so nullok`
`auth required pam_fprintd.so nullok`
Şayet root kullanıcısının da girişini parmakizi ile kullanmak isterseniz yukarıdaki adımları root kullanıcı ile tekrar etmeniz gereklidir.
Şayet root kullanıcısının da girişini parmak iziyle yapmak isterseniz yukarıdaki adımları root kullanıcısıyla tekrar etmeniz gereklidir.

Loading…
Cancel
Save