@ -20,7 +20,7 @@ Türkiye de düşünce ve İnternet özgürlüğünün en sorunlu olduğu ülke
Anayasal denetim, denge ilkesi ve haklar üzerinden yapılacak bir tartışmayı biz kabul etmiyoruz. Kimse toplanan bir verinin adil olarak kullanılacağının garantisini verinin doğası gereği garanti edemeyeceği gibi tüm devletler yolunda Türkiye de bu konuda fazlasıyla sabıkalıdır. Sağlık verilerini kar(!) için ilaç şirketlerine satan sağlık bakanlığının ve avuç içi taraması gibi işgalci bir biyometrik veriyi tüm dünyanın aksine sadece görece bir maddi zararı(!) önlemek adına orantılı bulan bir Anayasa mahkemesinin varlığında hukukun da insanların mahremiyeti ve kişisel verileri olunca tökezlediği kesindir.
Keza nasıl bir hukukla insanların telefonlarına **zorla** bir yazılım kurdurulacağı konusunu bir yana bırakırsak herkesin bir telefon sahibi olduğu ve içindeki en mahrem yaşam verilerimizi ne olduğu belirsiz bir yazılıma teslim etmenin nasıl haklı çıkarıldığı tartışılmalıdır. [MERNİS kayıtlarının çalındığı](https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/50-milyon-vatandasin-kimlik-bilgileri-internette-1170573/)ğı bir ülkede bu yazılımın nasıl devletçe korunacağı pratik bir konu iken yazılımla elde edilecek verilerin devletçe nereye kadar ne amaçla kullanılacağı ve kimlerle paylaşılacağı sorularının cevaplanabileceği şüphelidir.
Keza nasıl bir hukukla insanların telefonlarına **zorla** bir yazılım kurdurulacağı konusunu bir yana bırakırsak herkesin bir telefon sahibi olduğu ve içindeki en mahrem yaşam verilerimizi ne olduğu belirsiz bir yazılıma teslim etmenin nasıl haklı çıkarıldığı tartışılmalıdır. [MERNİS kayıtlarının çalındı](https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/50-milyon-vatandasin-kimlik-bilgileri-internette-1170573/)ğı bir ülkede bu yazılımın nasıl devletçe korunacağı pratik bir konu iken yazılımla elde edilecek verilerin devletçe nereye kadar ne amaçla kullanılacağı ve kimlerle paylaşılacağı sorularının cevaplanabileceği şüphelidir.
"Ama insanlar ölüyor." dendiğini duyar gibiyiz. Yaşadığımız felaketin boyutunun ve korkunçluğunun herkes gibi biz de farkındayız. Lakin korku içinde vazgeçilen özgürlükler bir daha çok zor geri alınmakta. Özellikle vazgeçilen özgürlüğün yaşadığımız felaketi durdurmak için faydasız olduğu düşünüldüğünde durum çok daha vahim olmakta. İnsanları ve telefonlarını takip ederek cezalandırma tehdidi savuran devletlerin asıl güvensizliği halka karşıdır. Bu bugün bir salgın yarın ise bambaşka bir şey olacaktır. Baki kalacak olan ise insanların güdülecek ve kontrol edilecek bir kalabalık olarak görülmesidir. Her krizde veya devletin kontrol etmek istediği olayda bu gün yapılanlar örnek alınıp gelecekteki baskı araçları meşrulaştırılacaktır. Bir salgınla başa çıkmanın onlarca yolu varken bunları kasten ve ihmalen kaçırıp sonra faturayı insanların özgürlükleri ile mahremiyetlerine kesmek tam bir saygısızlıktır.