VPN temel olarak iki yerel ağ üzerinde güvensiz İnternet bağlantısı üzerinden birbirine güvenli şekilde bağlanabilmesi için geliştirilmiş bir teknolojidir. Basitçe iki bilgisayarın birbirine şifrelenmiş bir kanal üzerinden bağlanmasını sağlar. Temel olarak şirketlerin ağ altyapılarına uzaktan güvenli erişim için tasarlanmış olmasına rağmen günümüzde en yaygın kullanımı kullanıcıları tehlikeli ağlardan güvenli şekilde İnternet'e erişmesini sağlamak üzerinedir.
## VPN Ne İşe Yarar
## VPN ne işe yarar?
VPN temel olarak size şunları sağlar;
@ -12,7 +12,7 @@ VPN temel olarak size şunları sağlar;
* VPN kimi koşullar için yeterince anonimlik sağlamamakla beraber, bağlı olduğunuz VPN sunucusundaki herkes ile aynı IP adresini paylaştığınızdan kalabalığın içine karışmış olursunuz.
## VPN Neden Kullanmalıyım
## Neden VPN kullanmalıyım?
VPN kullanmak için çok çeşitli sebepleriniz olabilir;
@ -22,7 +22,7 @@ VPN kullanmak için çok çeşitli sebepleriniz olabilir;
* Bağlı olduğunuz yerel ağ üzerindne size yöneltilebilecek saldırılara karşı korumaya ihtiyacınız vardır.
## Bedava VPN Olur Mu?
## Ücretsiz VPN olur mu?
Türkiye'de ve dünyada yaşanan her engelleme ve sansür girişiminde akla ilk gelen şey VPN idir. Neredeyse her tavsiye ise "bedava" VPN hizmetleri üzerinden yürür. Doğal olarak çoğu insanın sansür durumunda tek amacı sansürü aşarak ihtiyaç duydukları bilgiye veya hizmete erişme amacı olduğundan ve VPN teknolojisi hakkında kısıtlı bilgiye sahip olmalarından dolayı, olası tehlikelerin üzerine düşünmedikleri söylenebilir. Bir VPN hizmet sağlayıcısı ona bağlı olduğunuz sürece;
@ -36,7 +36,7 @@ Türkiye'de ve dünyada yaşanan her engelleme ve sansür girişiminde akla ilk
Bu sebeplerden ötürü VPN bir güven gerektirir. Daha doğru bir ifade ile VPN **İnternet servis sağlayıcınıza olan güveninizi VPN sağlayıcınıza aktarır.** Nasıl ki evinizin anahtarını rastgele birine vermiyorsanız İnternet bağlantınızı da rastgele birinin eline vermemeniz gerekir. Bu sebepten ötürü İnternet hizmetlerine ilişkin **para vermiyorsanız ürün sizsiniz** sözüne dayanarak VPN'i satın almanız veya kendi sunucunuzu kurarak kullanmanız gerekir.
## VPN Hizmeti Seçerken Nelere Dikkat Etmeli
## VPN hizmeti seçerken nelere dikkat etmeliyim?
* **[Özgür yazılım](https://oyd.org.tr/yazilar/ozgur-yazilim/)** kullanmayan hiç bir VPN sağlayıcıya güvenmeyin. VPN ile tüm ağ trafiğinizi teslim ettiğiniz bir şirketin sizden kullandığı yazılımları sizin özgürlüğünüze karşı olması hiç güven telkin eden bir unsur değildir.
@ -162,7 +162,7 @@ Bir uçbirim çalıştırarak aşağıdaki komutları sırası ile belirtilen ye
[Bu bölüme katkı verebilirsiniz](https://git.oyd.org.tr/oyd/guvenlik)
#### Ufw
#### ufw
[Bu bölüme katkı verebilirsiniz](https://git.oyd.org.tr/oyd/guvenlik)
E-posta şifrelemeye başlamadan önce bir tane GPG anahtarı sahibi olmanız ve bunu güvenle saklamanız gerekli. GPG anahtarı üretimi kullandığınız donanıma ve işletim sistemine bağlı olarak değişmekte. Şayet tehdit modeliniz yüksek değil, sadece mahremiyetiniz için basitçe yazışmalarınızı şifrelemek istiyorsanız aşağıdaki yöntemleri kullanarak tüm cihazlarınızda hızlı ve görece güvenli şekilde GPG anahtarı oluşturabilirsiniz.
#GNU/Linux - Windows - Osx
## GNU/Linux - Windows - macOS
GNU/Linux dağıtımlar için çokça kullanışlı grafik arayüz sunan gpg istemcisi bulunmakta. Bu bakımsan KDE masaüstü ortamının anahtar yöneticisi Kleopatra hem platformlar arası olması hem de en geniş yönetim seçeneklerini sunması itibari ile tercih edilebilir.
GNU/Linux dağıtımlar için çokça kullanışlı grafik arayüz sunan GnuPG istemcisi bulunmakta. Bu bakımsan KDE masaüstü ortamının anahtar yöneticisi Kleopatra hem platformlar arası olması hem de en geniş yönetim seçeneklerini sunması itibari ile tercih edilebilir.
* Kleopatrayı yüklemek için aşağıdaki komutları kullanabilir veya dağıtımınızın grafik yükleyicisini kullanabilirsiniz;
* Kleopatra'yı yüklemek için aşağıdaki komutları kullanabilir veya dağıtımınızın grafik yükleyicisini kullanabilirsiniz;
* Kleopatra size isminizi ve e-posta adresinizi soracaktır. Burada doğru bilgiler vermek zorunda değilsiniz. __Lakin__ GPG insanların kimliklerini oluşturmak ve buna güven duyulmasını sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. Bu anahtar sizin kimliğinizi ve sizi tanıyan insanların size güvenmesi demek olacağından bu anahtarla yapacağınız işlemlerin size ait olduğunu kanıtlamanızı sağlar. Bu sebep ile gerçek bilgiler kullanmanızı öneririz. **Her halde** dilediğiniz bu bilgileri değiştirmenize engel olan bir durum yok.
* Kleopatra size isminizi ve e-posta adresinizi soracaktır. Burada doğru bilgiler vermek zorunda değilsiniz. __Lakin__ GnuPG insanların kimliklerini oluşturmak ve buna güven duyulmasını sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. Bu anahtar sizin kimliğinizi ve sizi tanıyan insanların size güvenmesi demek olacağından bu anahtarla yapacağınız işlemlerin size ait olduğunu kanıtlamanızı sağlar. Bu sebep ile gerçek bilgiler kullanmanızı öneririz. **Her halde** dilediğiniz bu bilgileri değiştirmenize engel olan bir durum yok.
* Şayet anahtarınızı e-posta yazışması için kullanılmasını istiyorsanız, bu aşamada "Dizin Servisine Açık Anahtarı Yükle" seçeneğine tıklayarak anahtarınızı anahtar sunucularına gönderek herkes tarafından size şifreli e-posta atılabilmesini sağlayabilirsiniz.
__ÖNEMLİ NOT__ Anahtar sunucusuna yüklediğiniz anahtarlar **SONSUZA** kadar sunucularda kalacaktır. Bu bakımdan anahtarınızı kullanacağınızdan ve/veya anahtarı iptal etmek için gerekenlere sahip olduğunuzdan emin olmadan anahtarı sunuculara göndermeyin. Gizli anahtara ve parolasına veya bir iptal sertifikasına sahip değilseniz sunucudaki anahtarlar son kullanma tarihine kadar geçerli kalır.
__ÖNEMLİ NOT:__ Anahtar sunucusuna yüklediğiniz anahtarlar **SONSUZA** kadar sunucularda kalacaktır. Bu bakımdan anahtarınızı kullanacağınızdan ve/veya anahtarı iptal etmek için gerekenlere sahip olduğunuzdan emin olmadan anahtarı sunuculara göndermeyin. Gizli anahtara ve parolasına veya bir iptal sertifikasına sahip değilseniz sunucudaki anahtarlar son kullanma tarihine kadar geçerli kalır.
# Android
Android işletim sistemlerinde GPG kullanmak neredeyse diğer tüm imkanlardan daha kolay.[OpenKeychain](https://openkeychain.org) [F-droid](https://f-droid.org] üzerinden indirilebilen özgür bir yazılım olarak kullanışlı arayüzü ve kolay kullanımı ile GPG işlemlerinin kolaylıkla yapılabilmesine ve anahtar yönetimine imkan sağlıyor.
Android işletim sistemlerinde GnuPG kullanmak neredeyse diğer tüm imkanlardan daha kolay. [OpenKeychain](https://openkeychain.org) [F-Droid](https://f-droid.org] üzerinden indirilebilen özgür bir yazılım olarak kullanışlı arayüzü ve kolay kullanımı ile GnuPG işlemlerinin kolaylıkla yapılabilmesine ve anahtar yönetimine imkan sağlıyor.
* Android mobil işletim sistemleri için [OpenKeychain](https://openkeychain.org) yazılımını [F-droid](https://f-droid.org] reposundan veya özgür olmayan bir başka repodan indirerek telefonunuza kurun.
* Android mobil işletim sistemleri için [OpenKeychain](https://openkeychain.org) yazılımını [F-Droid](https://f-droid.org] reposundan veya özgür olmayan bir başka repodan indirerek telefonunuza kurun.
* OpenKeychain sizi şirin asmakilit karakteri ile karşılayacak ve anahtar kullanımı için seçenekler sunacaktır. Buradan "Anahtarımı oluştur" seçeneğini seçerek ilerleyin.
* OpenKeychain size adınızı veya rumuzunuzu soracaktır. Burada doğru bilgiler vermek zorunda değilsiniz. __Lakin__ GPG insanların kimliklerini oluşturmak ve buna güven duyulmasını sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. Bu anahtar sizin kimliğinizi ve sizi tanıyan insanların size güvenmesi demek olacağından bu anahtarla yapacağınız işlemlerin size ait olduğunu kanıtlamanızı sağlar. Bu sebep ile gerçek bilgiler kullanmanızı öneririz. **Her halde** dilediğiniz bu bilgileri değiştirmenize engel olan bir durum yok.
* OpenKeychain size adınızı veya rumuzunuzu soracaktır. Burada doğru bilgiler vermek zorunda değilsiniz. __Lakin__ GnuPG insanların kimliklerini oluşturmak ve buna güven duyulmasını sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. Bu anahtar sizin kimliğinizi ve sizi tanıyan insanların size güvenmesi demek olacağından bu anahtarla yapacağınız işlemlerin size ait olduğunu kanıtlamanızı sağlar. Bu sebep ile gerçek bilgiler kullanmanızı öneririz. **Her halde** dilediğiniz bu bilgileri değiştirmenize engel olan bir durum yok.
![alt-text](openkeychain2.png "İsim Girişi")
* Bir sonraki aşamada OpenKeychain sizden e-posta adresinizi ve varsa başkaca e-posta adreslerinizi girmenize imkan verecektir. Buraya GPG anahtarınızı kullanmak istediğiniz e-posta adreslerini girin. Gerekirse ileride yenilerini ekleyebilir veya çıkartabilirsiniz.
* Bir sonraki aşamada OpenKeychain sizden e-posta adresinizi ve varsa başkaca e-posta adreslerinizi girmenize imkan verecektir. Buraya GnuPG anahtarınızı kullanmak istediğiniz e-posta adreslerini girin. Gerekirse ileride yenilerini ekleyebilir veya çıkartabilirsiniz.
![alt-text](openkeychain3.png "E-posta Girişi")
* Anahtarınızı oluşturmadan önce, isminiz ve e-postanızın gösterildiği aşamada anahtarınızı "Anahtar sunucusuna gönder" "Publish on keyserver" seçeneği görülecektir. Şayet anahtarınızı e-posta yazışması için kullanılmasını istiyorsanız bu seçeneği işaretleyerek devam edebilirsiniz.
* Anahtarınızı oluşturmadan önce, isminiz ve e-postanızın gösterildiği aşamada anahtarınızı "Anahtar sunucusuna gönder" (Publish on keyserver) seçeneği görülecektir. Şayet anahtarınızı e-posta yazışması için kullanılmasını istiyorsanız bu seçeneği işaretleyerek devam edebilirsiniz.
__ÖNEMLİ NOT__ Anahtar sunucusuna yüklediğiniz anahtarlar **SONSUZA** kadar sunucularda kalacaktır. Bu bakımdan anahtarınızı kullanacağınızdan ve/veya anahtarı iptal etmek için gerekenlere sahip olduğunuzdan emin olmadan anahtarı sunuculara göndermeyin. Gizli anahtara ve parolasına veya bir iptal sertifikasına sahip değilseniz sunucudaki anahtarlar son kullanma tarihine kadar geçerli kalır.
__ÖNEMLİ NOT:__ Anahtar sunucusuna yüklediğiniz anahtarlar **SONSUZA** kadar sunucularda kalacaktır. Bu bakımdan anahtarınızı kullanacağınızdan ve/veya anahtarı iptal etmek için gerekenlere sahip olduğunuzdan emin olmadan anahtarı sunuculara göndermeyin. Gizli anahtara ve parolasına veya bir iptal sertifikasına sahip değilseniz sunucudaki anahtarlar son kullanma tarihine kadar geçerli kalır.
* Anahtarınızı üretmeye geçmeden, sağ üst köşede bulunan menüden "Anahtar yapılandırmasını değiştir" seçeneğini seçerek anahtarınızın bazı standart ayarlarını deiştirmek isteyebilirsiniz.
**Parola** OpenKeychain üretilen anahtarlara bir parola ile korumamaktadır. Bu sebepten bir [**zarola**](https://zarola.oyd.org.tr) ile anahtarınızı şifrelemenizi öneririz.
**Alt Anahtarlar** OpenKeychain standart olarak en yüksek güvenlikteki anahtar boyutu olan 4096 bit kullanmamakta. Bunu şifreleme hızı için yapsa da uzun vadede kullanacağınız anahtarlarınızın boyutunun 4096 bit olması uzun vadede faydalı olabilir. Dilerseniz bu aşamada SSH gibi yetkilendirme sistemlerinde kullanılmak üzere başkaca bir alt anahtar daha ekleyebilirsiniz.
**Parola:** OpenKeychain üretilen anahtarlara bir parola ile korumamaktadır. Bu sebepten bir [**zarola**](https://zarola.oyd.org.tr) ile anahtarınızı şifrelemenizi öneririz.
**Alt Anahtarlar:** OpenKeychain standart olarak en yüksek güvenlikteki anahtar boyutu olan 4096 bit kullanmamakta. Bunu şifreleme hızı için yapsa da uzun vadede kullanacağınız anahtarlarınızın boyutunun 4096 bit olması uzun vadede faydalı olabilir. Dilerseniz bu aşamada SSH gibi yetkilendirme sistemlerinde kullanılmak üzere başkaca bir alt anahtar daha ekleyebilirsiniz.
Tebrikler artık kullanılabilir bir GPG anahtarınız var! Artık hem e-postalarınızı hem de dosyalarınızı şifreleyebileceğiniz dünyaca güvenilen bir yazılımı kullanabilir konumdasınız. Bu bilgiyi çevrenizle paylaşın ve onların da kendi anahtarlarını üretip sizinle iletişime geçebilmesine yardımcı olun.
Tebrikler artık kullanılabilir bir GnuPG anahtarınız var! Artık hem e-postalarınızı hem de dosyalarınızı şifreleyebileceğiniz dünyaca güvenilen bir yazılımı kullanabilir konumdasınız. Bu bilgiyi çevrenizle paylaşın ve onların da kendi anahtarlarını üretip sizinle iletişime geçebilmesine yardımcı olun.
@ -26,9 +26,10 @@ OTR ile OMEMO'yu ayıran iki önemli fark bulunmakta.
Şu anda GNU/Linux sistemlerde [tam işlevsellikle](https://omemo.top/) çalışan en iyi yazılım [Gajim](https://gajim.org/) Pidgin için geliştirilen OMEMO eklentisi hala geliştirme aşamasında bulunduğundan sağlıklı olarak kullanılması pek mümkün değil gün itibari ile.
#### Bir uçbirim açın veya Alt+F2’ye basın ve çalıştırın:
@ -16,17 +16,25 @@ Pretty Good Privacy ismi ile Philiph Zimmerman tarafından 80'lerde ABD'de yazı
GPG ile e-postalarınızı ve eklerini şifreleyebilir, size ulaşan e-postanın değiştirilmediğini bilebilir veya gönderen kişinin kimliğini doğrulayabilirsiniz. GPG merkezi bir otoriteye dayanmadan insanların arasında bir güven ilişkisi kurulmasına imkan verir.
<<<<<<<HEAD
<!-- gpg bağlantısı verilecek -->
=======
[GPG kurulumu için rehberimize danışabilirsiniz](gpg/gpg-anahtar-uretimi.md)
>>>>>>> 070ae67b96cbd01b5ce2afb1706c6cd9924119fd
## Webmail Kullanarak E-posta Şifrelenebilir Mi
## Webmail Kullanarak e-posta şifrelenebilir mi?
Açıkçası, şifreli e-posta göndermenin en iyi yolu [Thunderbird](https://www.thunderbird.net/en-US/) gibi bir istemci ile [Enigmail](https://www.enigmail.net) benzeri bir eklenti kullanmaktır.
<<<<<<<HEAD
## Şifrelenmiş e-posta neyi korumaz?
=======
[Mailvelope](https://www.mailvelope.com/en/) eklentisi tarayıcınıza kurabileceğiniz ve girdiğiniz webmail üzerinden GPG şifreli yazışma yapmanıza imkan sağlayan bir tarayıcı eklentisi. Kurulumu biraz daha karmaşık olacak olsa da web üzerinden e-postalarınızı yönetme ihtiyacınız varsa değerlendirilebilir bir seçenek.
Kimi e-posta sağlayıcılar kendi yazılımları aracılığı ile GPG destekli şifreli e-posta hizmeti sunmakta. Bunun için [şifreli e-posta hizmetleri](sifreli-eposta-hizmetleri.md) rehberimize danışabilirsiniz.
## Şifrelenmiş E-posta Neyi Korumaz
>>>>>>> 070ae67b96cbd01b5ce2afb1706c6cd9924119fd
Her şifreleme yöntemi gibi e-posta gibi asimetrik bir iletişim yöntemini şifrelemenin de bazı eksiklikleri ve dikkat edilmesi gereken noktaları vardır.
@ -36,18 +44,18 @@ Her şifreleme yöntemi gibi e-posta gibi asimetrik bir iletişim yöntemini şi
GPG uzun vadeli, kişilerin kimliği ile sıkı sıkıya bağlı anahtarlar kullanır. Bu bakımdan imzalanmış bir e-postanın kimden geldiğini inkar etmek mümkün olmadığı gibi kullanılan anahtarların bir şekilde ortaya çıkması durumunda, eski iletişimler de okunabilir hale gelecektir. Şifreli e-postaları bir zaman açabilme ümidi ile saklayan bir kurum (bkz. NSA) bir gün e-postalarınızı okuyabilir. Bu elbette e-postaları şifrelememek için bir bahane değil ama bazı durumlarda dikkate alınması gereken bir risktir.
## Peki Anahtarların Aitliğini Kim Doğrular
## Peki anahtarların aitliğini kim doğrular?
Bu sorunun basit cevabı; herkes ve kimsedir.
Bir GPG anahtarına olan güven tamamen o anahtarı kullanan kişinin o anahtarı kullandığını bilmenize dayanır. Bu o kişiyi gerçekten tanımanız ve güvenli bir kanal veya yüz yüze anahtarın parmak izini doğrulamanız anlamına gelebileceği gibi, kriptografik olarak kullanılan anahtarı imzalayan kişilerden birini ve anahtarını tanımanız da olabilir.
Bir GnuPG anahtarına olan güven tamamen o anahtarı kullanan kişinin o anahtarı kullandığını bilmenize dayanır. Bu o kişiyi gerçekten tanımanız ve güvenli bir kanal veya yüz yüze anahtarın parmak izini doğrulamanız anlamına gelebileceği gibi, kriptografik olarak kullanılan anahtarı imzalayan kişilerden birini ve anahtarını tanımanız da olabilir.
Güven ağı GPG'nin temel güven ilişkisinin temelidir. GPG kullanıcıları tanıdıkları ve güvendikleri kişilerin anahtarlarını imzalarlar. Bu imzalar bir süre sonra tanıdıkların tanıdıkları şekilde bir ağa dönüşür ve iki kişi birbirini tanımasa dahi bir seviyeye kadar tanımadığı ama tanıdığının tanıdığı bir kişinin anahtarına güvenebilir.
## Şifreli E-posta Hakkında Tavsiyeler Nelerdir
## Şifreli e-posta hakkında tavsiyeler nelerdir?
* Gizli anahtlarınızı şifreli bir ortamda offline olarak saklayın. Bu anahtarınızın, cihazınız çalınır, kaybolur veya el koyulursa ele geçmesini engeller.
* *ASLA* ama asla gizli anahtarınızı kimse ile paylaşmayın, umumi bir cihaza kaydetmeyin ve uzak sunucuya yüklemeyin.
* *[ZAROLA KULLANIN](zarola.oyd.org.tr)* çünkü anahtarınızın güvenliği bu parolanızın güvenliğine bağlıdır.
* Çevrenizde bir Cryptoparty yapın ki arkadaşlarınıza da GPG kullanmayı öğretip anahtarlarınızı imzalayarak kendi güven ağınızı oluşturun.
* Gizli anahtlarınızı şifreli bir ortamda çevrimdışı olarak saklayın. Bu anahtarınızın, cihazınız çalınır, kaybolur veya el koyulursa ele geçmesini engeller.
* **ASLA** ama asla gizli anahtarınızı kimse ile paylaşmayın, umumi bir cihaza kaydetmeyin ve uzak sunucuya yüklemeyin.
* *[ZAROLA KULLANIN!](zarola.oyd.org.tr)* çünkü anahtarınızın güvenliği bu parolanızın güvenliğine bağlıdır.
* Çevrenizde bir CryptoParty yapın ki arkadaşlarınıza da GnuPG kullanmayı öğretip anahtarlarınızı imzalayarak kendi güven ağınızı oluşturun.
* İçeriğinden bağımsız olarak şifreli e-postalar gönderin. Bu gerçekten hem sizin hem tüm toplum için önemlidir. Şayet sadece gerektiğinde şifreleme yaparsanız analiz edilmesi gereken iletişim miktarı hatrısayılır miktarda azılacaktır ve bir örüntü ortaya çıkacaktır. Havadan sudan bile şifreli yazışın!
Snowden'in kamuya açıkladığı gerçeklerden sonra şifreli e-posta hizmetleri fazlasıyla tartışılmış ve konuşulmuştur. Özellikle [Lavabit'in](https://en.wikipedia.org/wiki/Lavabit) muhtemelen [FBI](https://www.fbi.gov/) baskısı sebebi ile kapatılmasından sonra benzer şifreli e-posta hizmetlerine ilişkin merak ve tartışma daha da arttı. Bunun bir ihtiyaç olarak gören kimi kimseler çeşitli "şifreli e-posta" hizmeti vermeye başlamıştır.
## Şifreli E-posta Hizmeti Nedir
## Şifreli e-posta hizmeti nedir?
Öncelikle "şifreli" veya "güvenli" e-postanın ne olmadığından söz etmek gerekir. Herhangi bir yazışmanın "mahrem" veya "güvenli" sayılabilmesi için şifrelemenin [uçtan uca(end-to-end)](https://en.wikipedia.org/wiki/End-to-end_encryption) olması gereklidir. Bu koşulun gerçekten oluşmasının tek imkanı tarafların şifreleme anahtarlarını kendi cihazlarında üretmeleri ve ellerinde bulundurmalarıdır. Aracı olarak hizmet sunan şifreli e-posta hizmet sağlayıcısının şifreleme işlemine müdahil olduğu her durumda **güvenin** bir kısmı hizmet sağlayıcıya aktarılmış olur.
@ -45,7 +45,7 @@ Uçtan uca şifreli e-posta hizmeti veren en tanınmış iki isim [Tutanota](htt
### Tutanota vs Protonmail
#### Bedava Üyelik
#### Ücretsiz Üyelik
Protonmail de Tutanota da giriş seviyesi temel güvenlik özelliklerinin sunulduğu bedava hesaplar vermekte. Bu bakımdan şayet ihtiyaçlarınız sınırlı ve bütçeniz dar ise iki hizmet sağlayıcıdan da bedava hizmet almanız mümkün
* __Federasyon eksikliği__ Signal'in arkasında bulunduğu Whisper Systems ve Moxie Merlinspike Signal sunucularını [federasyona](https://en.wikipedia.org/wiki/Fediverse) açmayacağına dair kesin bir duruş sergilemektedir. Bu bakımdan ileride Whisper Systems ortadan kalkar veya hizmetlerini vermek konusunda kısıtlamalara giderse Signal kullanıcıları çaresiz kalacaktır.
* __Anonim olmaması__ Signal anonim olarak kullanılabilecek bir yazılım değildir. Kurulumu sırasında kullanıcılarından SMS alabilecek bir telefon numarası talep etmekte ve kullanıcının arkadaşlarını rehberinde bulunan telefon numaraları aracılığı ile bulmaktadır. Her ne kadar signal telefon numaralarını doğrudan sunucusuna yüklemese de bir kullanıcı kimliğini veya telefon numarasını koruyarak bir başka Signal kullanıcısı ile görüşemez. Kimi basın çalışanlarının yaşadığı gibi bu durum kimi zaman tehlike yaratabilir.
## Signal nasıl kurulur
## Signal nasıl kurulur?
### Mobil Platformlar
@ -34,13 +34,13 @@ Flatpak kullananlar dağıtımlarından bağımsız olarak Signal masaüstü ist
## İpuçları ve Öneriler
** Signal mahremiyet vaadeden bir platform değildir. Tüm kullanıcılarını, kimliklerine sıkı sıkıya bağlı ve anonimlikten uzak cep telefonu numarası ile tanımlar. Telefon numarası anonimliğin güvenlik için gerektiği durumlarda ciddi tehlikeli bir veridir. Bu bakımdan Signal'den beklentiniz anonimlik olmamalıdır.
* Signal mahremiyet vaadeden bir platform değildir. Tüm kullanıcılarını, kimliklerine sıkı sıkıya bağlı ve anonimlikten uzak cep telefonu numarası ile tanımlar. Telefon numarası anonimliğin güvenlik için gerektiği durumlarda ciddi tehlikeli bir veridir. Bu bakımdan Signal'den beklentiniz anonimlik olmamalıdır.
** Signal'i kullandığınız kişiler ile anahtarlarınızı doğrulamazsanız şifrelemenin güvenliğini ciddi miktarda zayıflatmış olursunuz. Bu tip saldırılar hem [devletler tarafından](https://yro.slashdot.org/story/18/11/07/2156241/police-decrypt-258000-messages-after-breaking-pricey-ironchat-crypto-app) hem de kötücül amaçlı bireyler tarafından gerçekleştirilebilmekte. Konuşma penceresinde kişi ismine tıkladıktan sonra açılan menünün en altında "Güvenlik numarasını görüntüle" bölümündeki numaraları **SIGNAL HARİCİ** bir kanaldan doğrulayabilir. Yanyana iken gösterilen karekodu taratarak doğrulama yapabilirsiniz.
* Signal'i kullandığınız kişiler ile anahtarlarınızı doğrulamazsanız şifrelemenin güvenliğini ciddi miktarda zayıflatmış olursunuz. Bu tip saldırılar hem [devletler tarafından](https://yro.slashdot.org/story/18/11/07/2156241/police-decrypt-258000-messages-after-breaking-pricey-ironchat-crypto-app) hem de kötücül amaçlı bireyler tarafından gerçekleştirilebilmekte. Konuşma penceresinde kişi ismine tıkladıktan sonra açılan menünün en altında "Güvenlik numarasını görüntüle" bölümündeki numaraları **SIGNAL HARİCİ** bir kanaldan doğrulayabilir. Yanyana iken gösterilen karekodu taratarak doğrulama yapabilirsiniz.
![alt-text](signal1.png)
![alt-text](signal2.png)
** Sesli aramalarınızı da Signal aracılığı ile yapabilirsiniz. Bu size olağan aramalara göre çok daha yüksek mahremiyet sağlayacaktır. Çevreniz ile kullanmanız önerilir. Bazı kullanıcılar VPN ile signal kullanırken ses bağlantı sorunları yaşayabilmektedir.
* Sesli aramalarınızı da Signal aracılığı ile yapabilirsiniz. Bu size olağan aramalara göre çok daha yüksek mahremiyet sağlayacaktır. Çevreniz ile kullanmanız önerilir. Bazı kullanıcılar VPN ile signal kullanırken ses bağlantı sorunları yaşayabilmektedir.
** Signal ve geliştiriciliğini yapan [Open Whisper Systems](https://signal.org/) pek özgürlük taraftarı değiltir. Moxie Merlinspike, özgür olan signal'in Google servisleri içermeyen [LibreSignal forkunu yasal tehditler](https://github.com/LibreSignal/LibreSignal/issues/37#issuecomment-217211165) ile ortadan kaldırmıştır. Hali ile Signal bir gün kullanıcılarına sırtını dönerse Signal'i kendi sunucunuz ile kullanmak için çokça çaba harcamanız ve bağlantılarınızı kaybetmeniz olasıdır.
* Signal ve geliştiriciliğini yapan [Open Whisper Systems](https://signal.org/) pek özgürlük taraftarı değiltir. Moxie Merlinspike, özgür olan signal'in Google servisleri içermeyen [LibreSignal forkunu yasal tehditler](https://github.com/LibreSignal/LibreSignal/issues/37#issuecomment-217211165) ile ortadan kaldırmıştır. Hali ile Signal bir gün kullanıcılarına sırtını dönerse Signal'i kendi sunucunuz ile kullanmak için çokça çaba harcamanız ve bağlantılarınızı kaybetmeniz olasıdır.