yazıda düzeltmeler yapıldı

lineageOS
murat emir cabaroğlu 4 years ago
parent 48a17363e7
commit 03599fb95a
  1. 17
      src/yazisma_guvenligi/tutanota.md

@ -2,15 +2,15 @@
## Tutanota nedir?
[Tutanota](https://tutanota.com/) şifreli e-posta hizmeti almak için tercih edebileceniz servislerden birisi. Tutanota dışında olan birisine şifreli e-posta atmak istediğinizde sizin belirleyeceğiniz bir parola ile karşı tarafa e-postanızı şifreleyerek gönderir. Bunun haricinde tutanota kendi hesapları arasındaki tüm yazışmalar varsayılan olarak şifreli olarak iletilmektedir. Tutanotanın henüz gpg desteği bulunmamakta bu neden ile gpg ile şifrelenmiş eposta gönderemez veya alamazsınız.
[Tutanota](https://tutanota.com/) şifreli e-posta hizmeti almak için tercih edebileceğiniz servislerden birisi. Tutanota kullanıcıları kendi aralarında varsayılan olarak e-postaları şifrelenerek iletişim kurabilirler. Tutanota kullanmayan birisine şifreli e-posta atmak istediğinizde ise sizin belirleyeceğiniz bir parola ile karşı tarafa e-postanız şifrelenerek gönderilir. Tutanotanın henüz [GnuPG](./gpg/gpg.md) desteği bulunmamakta bu neden ile GnuPG ile şifrelenmiş eposta gönderemez veya alamazsınız.
Tutanota kendi geliştirdikleri istemcileri ile birlikte kullanılabiliyor. Diğer şifreli e-posta hizmeti veren servislere göre en önemli avantajı web ve mobil istemcilerinin özgür yazılım olması, bu sayede tutanota mobil istemcisini f-droid üzerinden de [indirebiliyorsunuz]( https://f-droid.org/en/packages/de.tutao.tutanota/ ). Aynı zamanda istemcileri mahremiyet karşıtı bildirim ve captcha servislerini kullanmaz geliştirmiş oldukları [bildirim]( https://f-droid.org/en/2018/09/03/replacing-gcm-in-tutanota.html ) ve [captcha]( https://tutanota.com/blog/posts/open-source-email ) altyapılarını kullanarak mahremiyeti ne kadar önemsediklerini aktarıyorlar. Ne yazık ki Tutanota Thunderbird gibi diğer e-posta istemcilerini desteklemiyor ama bunun hakkında çalıştıklırını söylüyorlar.
Tutanota kendi geliştirdikleri istemcileri ile birlikte kullanılabiliyor. Şifreli e-posta hizmeti veren diğer yerlere göre en önemli avantajı web ve mobil istemcilerinin özgür yazılım olması, bu sayede tutanota mobil istemcisini f-droid üzerinden de [indirebiliyorsunuz]( https://f-droid.org/en/packages/de.tutao.tutanota/ ). Aynı zamanda istemcileri mahremiyet karşıtı bildirim ve captcha hizmetlerini kullanmaz. Geliştirmiş oldukları [bildirim]( https://f-droid.org/en/2018/09/03/replacing-gcm-in-tutanota.html ) ve [captcha]( https://tutanota.com/blog/posts/open-source-email ) altyapılarını kullanarak mahremiyeti ne kadar önemsediklerini aktarıyorlar. Ne yazık ki Tutanota Thunderbird gibi diğer e-posta istemcilerini desteklemiyor ama bunun hakkında çalıştıklarını söylüyorlar.
Tutanota aynı zamanda şifreli adres defteri ve takvim özellikleride sunmakta. E-posta gönderdiğiniz kişiler direk adres defterinize eklenir bu şekilde kolayca hatırlayabilirsiniz. Ayrıca dışarıdan birisine e-posta gönderirken belirlediğiniz parolalarda buraya kayıt edilir ileride kim için hangi parolayı kullandığınızı unutmamış oluyorsunuz.
Tutanota aynı zamanda şifreli adres defteri ve takvim özellikleride sunmakta. E-posta gönderdiğiniz kişiler doğrudan adres defterinize eklenir bu şekilde kolayca hatırlayabilirsiniz. Ayrıca dışarıdan birisine e-posta gönderirken belirlediğiniz parolalarda buraya kayıt edilir. İleride kimin için hangi parolayı kullandığınızı unutmamış oluyorsunuz.
## Tutanota ile şifreli E-posta gönderimi
Tutanota kullanan bir başka kişiye e-posta atmak istediğinizde varsayılan olarak e-postanız şifrelenir fazladan bir iş yapmanıza gerek kalmamakta. E-postanızı alacak tutanota kullanıcısı da herhangi bir girdide bulunmadan e-postanızı görüntüleyebilecek.
Tutanota kullanan bir başka kişiye e-posta atmak istediğinizde e-postanız varsayılan olarak şifrelenir. E-postanızı alacak tutanota kullanıcısıda doğrudan e-postanızı görüntüleyebilecek.
![sifreli_eposta](./tutanota/tutanota_sifreli_eposta.png)
@ -18,15 +18,16 @@ Tutanota kullanan bir başka kişiye e-posta atmak istediğinizde varsayılan ol
![sifreli_eposta_gonder](./tutanota/sifreli_eposta_gondermek.png)
Tutanota'nın gpg desteği bulunmadığından diğer adreslere şifreli olarak ancak sizin belirleyeceğiniz bir parola ile e-posta gönderim sağlanabiliyor. Dışarıdan bir kişiye şifreli mesaj atarken kilit ikonunun seçili olduğundan emin olmanız yeterli ardından parola kutucuğuna o kişiye özel bir parola ile girebilirsiniz. Sonradan aynı kişiye atacağınız diğer e-postalarda bu parola ile şifrelenecektir. Bu özelliğin dezavantajı ise karşınızdaki kişi için belirlemiş olduğunu parolayı alıcıya farklı yollardan iletmeniz gerekmekte.
Tutanota'nın GnuPG desteği bulunmadığından diğer adreslere şifreli olarak ancak sizin belirleyeceğiniz bir parola ile e-posta gönderim sağlanabiliyor.
Dışarıdan bir kişiye şifreli e-posta atarken dikkat etmeniz gereken kısım gönderi ekranındayken kilit ikonunun seçili olması gerekmekte. İkon seçili iken sizden bu e-posta adresi için bir parola belirlemeniz istenecek sonraki gönderileriniz içinde bu parola adres defterinize kayıt edilmekte. Bu özelliğin dezavantajı ise alıcı kişi için belirlemiş olduğunuz parolayı karşı tarafa farklı yollardan iletmeniz gerekmekte.
![sifreli_eposta_al](./tutanota/sifreli_eposta_almak.png)
Farklı bir adrese e-posta gönderdiğinizde tutanota konu alanınıda şifrelemektedir bu sayede karşı tarafın sunucuları e-postanızın üst verisi dışında başka bir veriye dahi erişemez. Karşı tarafın alacağı e-posta aşağıdaki gibi görünecektir, alıcı e-posta içerisinde yer alan url'e tıklayarak yada web tarayıcısında adres çubuğuna yapıştırarak e-postanızı görüntülemek için gereken ekrana yönlendirilecek.
Farklı bir adrese şifreli e-posta gönderdiğiniz zaman tutanota konu alanınıda şifrelemekte bu sayede karşı tarafın sunucuları e-postanızın üst verisi dışında başka bir veriye erişemez. Göndermiş olduğunuz e-posta karşı tarafın gelen kutusunda yukarıdaki gibi görünecek. Alıcının gönderinizi okuyabilmesi için öncelikle e-posta içerisinde yer alan bağlantıya tıklaması yada web tarayıcısında adres çubuğuna bağlantıyı yapıştırması gerekmekte.
![sifreli_eposta_ac](./tutanota/sifreli_epostayi_acmak.png)
Alıcı e-posta içerisinde yer alan urlyi açtıktan sonra sizin ona iletmiş yada iletecek olduğunuz parolayı ilgili alana girerek göndermiş olduğunuz e-posta içeriğini görüntüleyebilir. Alıcı dilerse dilerse sizin ona vermiş olduğunuz parolayı sonraki okumalar ve yanıtlamalar için kayıt edebilir. Siz parolayı değiştirmediğiniz sürece iletişiminiz aynı parola üzerinden gerçekleşecektir. Parolanın güvenliği tamamen kişinin sorumluluğundadır.
Alıcı e-posta içerisinde yer alan bağlantıyı açtıktan sonra sizin ona iletmiş yada iletecek olduğunuz parolayı ilgili alana girerek e-postanızı görüntüleyebilir. Alıcı dilerse dilerse sizin ona vermiş olduğunuz parolayı sonraki okumalar ve yanıtlamalar için kayıt edebilir. Siz parolayı değiştirmediğiniz sürece iletişiminiz aynı parola ile şifrelenecektir. Parolanın güvenliği tamamen kişinin sorumluluğundadır.
![sifreli_eposta_goruntule](./tutanota/sifreli_eposta_goruntulemek.png)
@ -34,7 +35,7 @@ Alıcı almış olduğu parolayı doğru şekilde girdikten sonra e-postayı oku
![sifreli_eposta_yanitla](./tutanota/sifreli_epostayi_yanitlamak.png)
Alıcı dilerse e-postanızı yanıtlayarak iletişimi şifreli bir şekilde devam ettirebilir taki siz yada karşı taraf gönderilen e-posta akışını silene kadar. E-posta akışı silindikten sonra karşı taraf parolayı bilse dahi içeriğe erişemez.
Alıcı dilerse e-postanızı yanıtlayarak iletişimi şifreli bir şekilde devam ettirebilir. Siz yada karşı taraf gönderilen e-posta akışını silene kadar akış devam edebilir. E-posta akışı silindikten sonra karşı taraf parolayı bilse dahi içeriğe erişemez.
![sifreli_eposta_yanitlanan_oku](./tutanota/sifreli_eposta_yanitlanan_okumak.png)

Loading…
Cancel
Save