OpenVPN Sunucu Kurulumu baslik ve icerigi eklendi

remotes/1719671380117180819/master
orcun 4 years ago
parent ec38b3f785
commit 6ebf1bbe8d
Signed by untrusted user: orcun
GPG Key ID: D7B8776DD576F582
  1. 66
      src/ag_guvenligi/vpn/vpn.md

@ -83,7 +83,67 @@ Dezavantajları ise;
Diğer seçeneğiniz ise işletim sisteminiz tarafından desteklendiği durumlarda dahili OpenVPN istemcisi ile kurulum yapmaktır. Bu kullanım sistem kaynağınızı daha az kullanacak ve daha birleşik bir deneyim sunacaktır. Lakin ayarların bir kısmını kendiniz yapmak zorunda kalacağınızdan vakit ve emek harcamaya hazır olmanız gereklidir. Diğer seçeneğiniz ise işletim sisteminiz tarafından desteklendiği durumlarda dahili OpenVPN istemcisi ile kurulum yapmaktır. Bu kullanım sistem kaynağınızı daha az kullanacak ve daha birleşik bir deneyim sunacaktır. Lakin ayarların bir kısmını kendiniz yapmak zorunda kalacağınızdan vakit ve emek harcamaya hazır olmanız gereklidir.
### GNU/Linux ### OpenVPN Sunucusu Kurulumu
OpenVPN sunucusu kurulumu için [github.com/Nyr](https://github.com/Nyr) deposunda bulunan ve aktif olarak güncellenen bir bash betiğini kullanacağız. Bu betik Ubuntu, Debian, Centos veya Fedora dağıtımları üzerinde gerekli yüklemeleri ve ayarları yapıp kullanıma hazır bir OpenVPN sunucusu çalıştırıyor. `wget https://git.io/vpn -O openvpn-instal.sh` komutu ile betik çalışma dizinine kaydedilebilir ve `bash openvpn-install.sh` komutu ile çalıştırılabilir. Komutu gerekli paket yüklemelerini yapabilmesi ve ayar dosyalarını oluşturabilmesi için root yetkileriyle çalıştırmamız gerekmekte.
1. Betik ilk olarak sunucunun ip adresslerini listeleyip, OpenVPN sunucusunun kullanması istenen ip adresinin seçilmesini istiyor.
```bash
Which IPv4 address should be used?
1) 198.51.100.202
2) 10.0.10.1
IPv4 address [1]:
```
Kullanılmak istenen adres sıra numarasıyla seçilebilir.
2. Ardından OpenVPN'in kullanması gereken protokol soruluyor;
```bash
Which protocol should OpenVPN use?
1) UDP (recommended)
2) TCP
Protocol [1]:
```
Yine sadece enter ile önerilen seçeneği onaylayıp UDP kullanılabilir.
3. OpenVPN'in kullanacağı port soruluyor ve ön tanımlı olarak 1194 seçili.
```bash
What port should OpenVPN listen to?
Port [1194]:443
```
Bu aşamada hareket halindeyken istemcilerin dahil olacağı açık ağlarda 1194 portu engellenmiş olabileceğinden https portu olan 443'ü seçmek yerinde bir tercih olabilir.
4. OpenVPN'e bağlanacak istemciler için bir DNS sunucusu seçilmesi istendiğinde öntanımlı olarak sistemin halihazırdaki ayarlarını kullanması yanında kullanımı yaygın olan bazı DNS sunucuları listeleniyor:
```bash
Select a DNS server for the clients:
1) Current system resolvers
2) Google
3) 1.1.1.1
4) OpenDNS
5) Quad9
6) AdGuard
DNS server [1]:
```
5. Son olarak ilk istemci için bir isim girilmesi isteniyor.
```bash
Enter a name for the first client:
Name [client]:
```
Kurulum tamamlandıktan sonra başka istemciler eklemek için betik yeniden çalıştırılabilir.
Gerekli yüklemeler yapıldıktan sonra çalışmakta olan OpenVPN sunucusuna bağlanmak üzere istemci cihaza yüklenmesi gereken ayar dosyasının konumu bildiriliyor `/root/<istemciadı>.ovpn`. Bu dosyayi istemci cihaza kaydedip, istemci programa tanıtmak gerekiyor.
6. Kurulumun ardından betik tekrar çalıştırılırsa yeni bir istemci ekleme, bir istemciyi kaldırma, OpenVPN sunucusunu kaldırma seçenekleri sunuluyor.
```bash
Select an option:
1) Add a new client
2) Revoke an existing client
3) Remove OpenVPN
4) Exit
Option:
```
### Istemci Kurulumu
#### GNU/Linux
GNU/Linux dağıtımları Linux çekirdeğinde doğrudan Openvpn ve daha yeni bir teknoloji olarak artık [Wireguard](https://www.wireguard.com/) desteklemektedir. Masaüstü ortamları da Openvpn istemcisine doğrudan destek vermektedir. GNU/Linux dünyasında çokça masaüstü ortamı olmasından dolayı en yaygın kullanılan Gnome 3 ile rehberimiz hazırlandı lakin pek çok kullanıcı ayarların kendi cihazlarında da benzer olduklarını görecektir. GNU/Linux dağıtımları Linux çekirdeğinde doğrudan Openvpn ve daha yeni bir teknoloji olarak artık [Wireguard](https://www.wireguard.com/) desteklemektedir. Masaüstü ortamları da Openvpn istemcisine doğrudan destek vermektedir. GNU/Linux dünyasında çokça masaüstü ortamı olmasından dolayı en yaygın kullanılan Gnome 3 ile rehberimiz hazırlandı lakin pek çok kullanıcı ayarların kendi cihazlarında da benzer olduklarını görecektir.
@ -95,7 +155,7 @@ GNU/Linux dağıtımları Linux çekirdeğinde doğrudan Openvpn ve daha yeni bi
3. Ağ ayarlarından 3. Ağ ayarlarından
### Android #### Android
Android işletim sistemi 7 sürüm ve sonrasında VPN desteğini işletim seviyesinde sunmaya başlamıştır. Ne yazık ki OpenVPN hala bu seçenekler arasında olmamakla birlikte özgür bir OpenVPN istemcisini Android ayarlarında VPN sağlayıcısı olarak belirlediğinizde sistemle gayet uyumlu çalışmaktadır. Android işletim sistemi 7 sürüm ve sonrasında VPN desteğini işletim seviyesinde sunmaya başlamıştır. Ne yazık ki OpenVPN hala bu seçenekler arasında olmamakla birlikte özgür bir OpenVPN istemcisini Android ayarlarında VPN sağlayıcısı olarak belirlediğinizde sistemle gayet uyumlu çalışmaktadır.
@ -137,7 +197,7 @@ Android ayarlarını yaparak sisteminizin VPN bağlantısını korumasını ve k
![alt-text](ayarlar4.png) ![alt-text](ayarlar4.png)
### Yönlendirici #### Yönlendirici
[Bu bölüme katkı verebilirsiniz](https://git.oyd.org.tr/oyd/guvenlik) [Bu bölüme katkı verebilirsiniz](https://git.oyd.org.tr/oyd/guvenlik)

Loading…
Cancel
Save