remotes/1719671380117180819/master
AA 5 years ago
commit 2653bc4bb2
  1. 6
      src/SUMMARY.md
  2. 10
      src/cihaz_guvenligi/cihaz_sifreleme.md
  3. 8
      src/cihaz_guvenligi/yazilim_guvenligi.md
  4. 4
      src/yazisma_guvenligi/gpg/gpg-kurulumu/anahtar-saklama.md
  5. 6
      src/yazisma_guvenligi/omemo/omemo.md
  6. 8
      src/yazisma_guvenligi/openpgp.md
  7. 2
      src/yazisma_guvenligi/otr.md
  8. 4
      src/yazisma_guvenligi/sifreli-eposta-hizmetleri.md
  9. 4
      src/yazisma_guvenligi/signal/signal.md

@ -12,9 +12,9 @@
- [Mobil Cihazlar](cihaz_guvenligi/mobile_cihazlar.md)
- [Yazışma Güvenliği](yazisma_guvenligi/README.md)
- [Şifreli E-Posta](yazisma_guvenligi/openpgp.md)
- [GPG Anahtar Üretimi](yazisma_guvenligi/gpg-kurulumu/gpg-anahtar-uretimi.md)
- [GPG Anahtarını Saklama](yazisma_guvenligi/gpg-kurulumu/anahtar-saklama.md)
- [GPG ile E-posta Sifreleme](yazisma_guvenligi/gpg-kurulumu/eposta-sifreleme.md)
- [GPG Anahtar Üretimi](yazisma_guvenligi/gpg/gpg-kurulumu/gpg-anahtar-uretimi.md)
- [GPG Anahtarını Saklama](yazisma_guvenligi/gpg/gpg-kurulumu/anahtar-saklama.md)
- [GPG ile E-posta Sifreleme](yazisma_guvenligi/gpg/gpg-kurulumu/eposta-sifreleme.md)
- [Şifreli E-Posta Hizmetleri](yazisma_guvenligi/sifreli-eposta-hizmetleri.md)
- [OTR İle Anlık Yazışma](yazisma_guvenligi/otr.md)
- [Omemo İle Anlık Yazışma](yazisma_guvenligi/omemo/omemo.md)

@ -12,12 +12,12 @@ Tam disk şifreleme (full disk encryption) bazı mobil cihazlarda olağan olarak
Bilgisayar Kurulumları:
* **Gnu/Linux**: Neredeyse her Gnu/Linux dağıtımı kurulumu sırasında diskinizi şifrelemeyi mümkün kılar. Bu amaçla iki yöntem sözkonusudur:
* "Tam Disk" Şifreleme: Gnu/Linux dağıtımlarda [Luks](https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_Unified_Key_Setup) artık standart olarak desteklenmektedir. Bu yöntem cihazınızın ana depolama alanındaki işletim sistemi dahil her şeyi şifreler. Cihazınız açılırken size ayrı ve deşifre amacıyla bir parola sorulur.
* **GNU/Linux**: Neredeyse her GNU/Linux dağıtımı kurulumu sırasında diskinizi şifrelemeyi mümkün kılar. Bu amaçla iki yöntem sözkonusudur:
* "Tam Disk" Şifreleme: GNU/Linux dağıtımlarda [LUKS](https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_Unified_Key_Setup) artık standart olarak desteklenmektedir. Bu yöntem cihazınızın ana depolama alanındaki işletim sistemi dahil her şeyi şifreler. Cihazınız açılırken size ayrı ve deşifre amacıyla bir parola sorulur.
* "Ev Dizini" Şifreleme: Bu yaklaşımda ise işletim sistemi **şifrelenmez** Kişisel verileriniz korunacaktır fakat bir saldırganın cihazınıza eriştiğinde işletim sisteminize etki edecek bir değişiklik yapmasını engellemeyecektir.
* **Windows**: [Security Planner / Windows Şifrelemesi](https://securityplanner.org/#/tool/windows-encryption)
* Önemli: Standart olarak Microsot şifreleme anahtarlarınızı uzak sunucularda yedeklemektedir. Bu Microsoft'un ve işbirliği yaptığı her devletin cihazınızı kolaylıkla deşifre edebilmesi demektir. Eğer bir devletin cihazınızın içeriğine erişmesinden endişeli iseniz bu "özelliği" devredışı bırakmalısınız ve [yeni anahtarlar üretmelisiniz](https://theintercept.com/2015/12/28/recently-bought-a-windows-computer-microsoft-probably-has-your-encryption-key/).
* Önemli: Standart olarak Microsoft şifreleme anahtarlarınızı uzak sunucularda yedeklemektedir. Bu Microsoft'un ve işbirliği yaptığı her devletin cihazınızı kolaylıkla deşifre edebilmesi demektir. Eğer bir devletin cihazınızın içeriğine erişmesinden endişeli iseniz bu "özelliği" devredışı bırakmalısınız ve [yeni anahtarlar üretmelisiniz](https://theintercept.com/2015/12/28/recently-bought-a-windows-computer-microsoft-probably-has-your-encryption-key/).
* **macOS**: [Security Planner / Mac Şifreleme](https://securityplanner.org/#/tool/mac-encryption)
@ -29,7 +29,7 @@ Cep Telefonu Kurulumları:
## Cihaz şifrelemenin zorlukları
**Sınırları** Cihaz şifreleme her derde deva değildir! Eğer [parolalarınız](../human_security/passwords.md) yeterince güçlü değil ise bir bilgisayar rahatlıkla parolanızı tahmin edebilir ve cihazınıza erişilebilir. Ayrıca cihaz şifreleme virüslere ve kötücül yazılımlara karşı hiç bir koruma sağlamaz. Eğer verileriniz bir bulut hizmetine yedeklendiyse ve bu hizmeti sağlayan sunucular açığa çıkar veya devletle işbirliği yaparsalarsa cihaz şifrelemesi verilerinizi korumayacaktır (kullanılan hizmet özellikle uçtan uca şifreleme desteklemiyorsa).
**Sınırları:** Cihaz şifreleme her derde deva değildir! Eğer [parolalarınız](../human_security/passwords.md) yeterince güçlü değil ise bir bilgisayar rahatlıkla parolanızı tahmin edebilir ve cihazınıza erişilebilir. Ayrıca cihaz şifreleme virüslere ve kötücül yazılımlara karşı hiç bir koruma sağlamaz. Eğer verileriniz bir bulut hizmetine yedeklendiyse ve bu hizmeti sağlayan sunucular açığa çıkar veya devletle işbirliği yaparsalarsa cihaz şifrelemesi verilerinizi korumayacaktır (kullanılan hizmet özellikle uçtan uca şifreleme desteklemiyorsa).
**Yetkilendirme etkinleştirilmelidir** Cihaz şifrelemesi, yetkilendirme zorunlu değilse etkili değildir. Örneğin dizüstünü bilgisayarınıza giriş yapmanız veya cep telefonunuzun ekran kilidini bir PIN ile korumanız gibi...
@ -44,4 +44,4 @@ Cep Telefonu Kurulumları:
* [Security Planner / Mac Şifreleme](https://securityplanner.org/#/tool/mac-encryption)
* [Security Planner / Apple iOS Şifreleme](https://securityplanner.org/#/tool/apple-ios-encryption)
* [Security Planner / Android Cihaz Şifreleme](https://securityplanner.org/#/tool/android-device-encryption)
* [Security Self-defense / İphone'nunuzu nasıl Şifrelersiniz](https://ssd.eff.org/en/module/how-encrypt-your-iphone)
* [Security Self-defense / iPhone'nunuzu nasıl Şifrelersiniz](https://ssd.eff.org/en/module/how-encrypt-your-iphone)

@ -8,7 +8,7 @@ Bir saldırgan yazılımlarınızdaki bir zayıflığı kullanarak cihazlarını
Otomatik Güncellemer Nasıl Açılır?
* **Gnu/Linux**: Çoğu dağıtımda otomatik güncelleştirmeler zaten açık gelir ve kritik güncelleştirmeler konusunda uyarılırsınız. Elle güncelleme yapmak isterseniz kullandığınız dağıtımın grafik arayüzünden faydalanabilir veya;
* **GNU/Linux**: Çoğu dağıtımda otomatik güncelleştirmeler zaten açık gelir ve kritik güncelleştirmeler konusunda uyarılırsınız. Elle güncelleme yapmak isterseniz kullandığınız dağıtımın grafik arayüzünden faydalanabilir veya;
*Debian tabanlı dağıtımlar için: Terminalden **sudo apt-get update & sudo apt-get upgrade -y** komutunu kullanarak güncelleme yapabilirsiniz.
*RPM tabanlı dağıtımlar için: Terminalden **sudo yum update -y** komutunu kullanrak güncelleme yapabilirsiniz.
* **macOS**: **Apple** menüsüne tıklayın, **Sistem tercihleri** > **App Store** > **Güncellemeleri otomatik olarak denetle**
@ -26,7 +26,7 @@ Mümkün olduğunca yazılımlarınızı işletim sisteminize ait uygulama mağa
* **Güvenilirlik**: Uygulama mağazasındaki uygulamalar geliştiricileri tarafından imzalanır ve mağaza tarafından doğrulanır. Bu doğrulama çoğu zaman sığ bir inceleme olduğu için mutlak olarak güven duyulmamalıdır ama hiç yoktan iyidir.
* **Güncellemeler**: Uygulama mağazası uygulamalarınızı güncel tutmanıza yardım eder.
* **Side Loading Saldırılarını Önler**: Uygulama mağazası dışından uygulama indirmeye "Side Loading" denir. Side loading şuanda Android'de varsayılan olarak engelli, iOS'te ise imkansız ancak Gnu/Linux'ta, macOS seçime bağlı durumda. Windows sistemler ise çoğunlukla side loading'e dayanmakta. Side loading kullanarak indirdiğiniz ve doğrulamadığınız her yazılım nihayetinde sisteminizi kötücül yazılımlara karşı tehlikeye atar. Bu neden ile sistemlerinize kurduğunuz yazılımları güvenilir kaynaklardan ve uygulama mağzalarından yüklemeniz önerilir.
* **Side Loading Saldırılarını Önler**: Uygulama mağazası dışından uygulama indirmeye "Side Loading" denir. Side loading şuanda Android'de varsayılan olarak engelli, iOS'te ise imkansız ancak GNU/Linux'ta, macOS seçime bağlı durumda. Windows sistemler ise çoğunlukla side loading'e dayanmakta. Side loading kullanarak indirdiğiniz ve doğrulamadığınız her yazılım nihayetinde sisteminizi kötücül yazılımlara karşı tehlikeye atar. Bu neden ile sistemlerinize kurduğunuz yazılımları güvenilir kaynaklardan ve uygulama mağzalarından yüklemeniz önerilir.
Not: Resmi Android uygulama mağazası Google Play'i taklitçi uygulamalardan kaçınmak için dikkatli kullanmalısınız. En iyisi sadece özgür yazılımların sunulduğu [F-Droid](https://f-droid.org) uygulama mağzasını kullanmanızdır.
@ -50,13 +50,13 @@ Eğer cihazlarınızda yapmanız gereken bir işlem varsa ve bunun için uygun b
## Özgür yazılım kullanın
Özgür veya açık kaynak uygulamalar, genellikle kullanılan özel mülk yazılımlara harika alternatiflerdir. Gnu/linux, windows, MacOs ve Android için kolaylıkla elde edilebilir.
Özgür veya açık kaynak uygulamalar, genellikle kullanılan özel mülk yazılımlara harika alternatiflerdir. GNU/linux, windows, MacOs ve Android için kolaylıkla elde edilebilir.
* **[Gimp](https://www.gimp.org/)**: Taramalı grafik ve fotoğraf düzenleme programı (Adobe Photoshop'a alternatif)
* **[Inkscape](https://inkscape.org/en/)**: Vektör çizme programı (Adobe Illustrator'a alternatif)
* **[LibreOffice](https://www.libreoffice.org/)**: Ofis verimlilik takımı (Microsoft Office'e alternatif)
* **[Scribus](https://www.scribus.net)**: Masaüstü yayıncılık uygulaması (Adobe Indesign'a alternatif)
* **[F-droid](https://f-droid.org)**: Android işletim sistemlerinde özgür yazılımların bulunabileceği benzersiz bir uygulama deposu.
* **[F-Droid](https://f-droid.org)**: Android işletim sistemlerinde özgür yazılımların bulunabileceği benzersiz bir uygulama deposu.
## Ayrıca bakınız

@ -1,6 +1,6 @@
# Anahtar yönetimi
**anahtar yönetimi** GPG'nin en tehlikeli ve önemli parçasıdır. Öyle ki; GPG'nin tüm gücü şifreleme imkanını tamamen sizin elinize vermesidir. Elbette büyük güç büyük sorumlulukla gelmekte ve bu sorumluluk da kendi anahtarınızı kendinizin yönetmesi olmakta. Anahtarı kaybetmenizin bedeli şifrelediğiniz verileri sonsuza kadar kaybetmeniz olacağı gibi anahtarınızın kaybı tüm kimliğinizin ile birlikte anahtardan dolayı size duyulan güveninde yok olmasına sebep olacaktır.
**Anahtar yönetimi** GPG'nin en tehlikeli ve önemli parçasıdır. Öyle ki; GPG'nin tüm gücü şifreleme imkanını tamamen sizin elinize vermesidir. Elbette büyük güç büyük sorumlulukla gelmekte ve bu sorumluluk da kendi anahtarınızı kendinizin yönetmesi olmakta. Anahtarı kaybetmenizin bedeli şifrelediğiniz verileri sonsuza kadar kaybetmeniz olacağı gibi anahtarınızın kaybı tüm kimliğinizin ile birlikte anahtardan dolayı size duyulan güveninde yok olmasına sebep olacaktır.
Doğru bir anahtar yönetiminin birkaç unsuru bulunmakta:
@ -79,7 +79,7 @@ Kağıt bu açıdan akıllara son gelen seçenek olsa da insanlık tarihinin en
Şayet kıyamet koparsa diye GPG'nin **iptal sertifikası** isminde bir seçeneği bulunmakta. Bu araç ile gpg size kısa bir çıktı vermekte ve anahtarınızı geri dönmeyecek şekilde kaybetmeniz durumunda anahtar sunucularına bu anahtarı göndermeniz ile anahtarınız kullanılmaz duruma gelmektedir. Şayet anahtarınızı *güven* oluşturmak için kullanıyorsanız küçük bir adım olarak bunu yapmanız önerilir.
İptal sertifikasını oluşturmak için Gnu/Linux'ta uçbirim aracılığı ile şu komutu kullanabilirsiniz.
İptal sertifikasını oluşturmak için GNU/Linux'ta uçbirim aracılığı ile şu komutu kullanabilirsiniz.
* `gpg --generate-revocation [anahtar kimliği veya e-posta adresi] > [sertifikanın kaydedileceği dizin]

@ -21,9 +21,9 @@ OTR ile OMEMO'yu ayıran iki önemli fark bulunmakta.
## OMEMO'yu Yükleme
### Gnu/Linux
### GNU/Linux
Şu anda Gnu/Linux sistemlerde [tam işlevsellikle](https://omemo.top/) çalışan en iyi yazılım [Gajim](https://gajim.org/) Pidgin için geliştirilen OMEMO eklentisi hala geliştirme aşamasında bulunduğundan sağlıklı olarak kullanılması pek mümkün değil gün itibari ile.
Şu anda GNU/Linux sistemlerde [tam işlevsellikle](https://omemo.top/) çalışan en iyi yazılım [Gajim](https://gajim.org/) Pidgin için geliştirilen OMEMO eklentisi hala geliştirme aşamasında bulunduğundan sağlıklı olarak kullanılması pek mümkün değil gün itibari ile.
#### Bir uçbirim açın veya Alt+F2’ye basın ve çalıştırın:
Debian ve Ubuntu
@ -47,7 +47,7 @@ Ertesinde available (indirme) sekmesinden OMEMO eklentisini indirip kurabilir ve
### Android
[F-droid](https://f-droid.org/) veya bir başka kaynaktan [Conversations](https://conversations.im/) indirin. Conversations'nın [Pix-art](https://github.com/kriztan/Pix-Art-Messenger) gibi başka forkları da olmasına rağmen özellikle onları tercih etmenizi gerektirecek bir sebep olmadıkça Conversations en iyi tercih olacaktır.
[F-Droid](https://f-droid.org/) veya bir başka kaynaktan [Conversations](https://conversations.im/) indirin. Conversations'nın [Pix-Art](https://github.com/kriztan/Pix-Art-Messenger) gibi başka forkları da olmasına rağmen özellikle onları tercih etmenizi gerektirecek bir sebep olmadıkça Conversations en iyi tercih olacaktır.
### Mac

@ -1,6 +1,6 @@
# Şifreli E-Posta
## E-posta Nedir
## E-posta nedir?
Bu soru anlamsız gelse de güvenli kılınmadan önce bir sistemin ne olduğu az da olsa anlaşılmalıdır. E-posta İnternet'in ilk mesajlaşma yöntemidir. Bu bakımdan üzerine onlarca alternatif geliştirilmiş olsa da hala baskın iletişim aracı olarak hayatımızdaki yerini sürdürmektedir.
@ -10,9 +10,9 @@ TLS ile genel olarak e-posta sunucunuz ile aranızdaki iletişim ve çoğunlukla
## E-posta Nasıl Şifrelenir
GnuPG'ye hoşgeldiniz. Bugün bildiğimiz ismiyle Gnu Privacy Guard sadece e-posta şifrelemek için değil neredeyse bilgisayarınızda yapabileceğiniz her kriptografik işlem için kullanılabilecek çok amaçlı bir yazılımdır.
GnuPG'ye hoşgeldiniz. Bugün bildiğimiz ismiyle GNU Privacy Guard sadece e-posta şifrelemek için değil neredeyse bilgisayarınızda yapabileceğiniz her kriptografik işlem için kullanılabilecek çok amaçlı bir yazılımdır.
Pretty Good Privacy ismi ile Philiph Zimmerman tarafından 80'lerde ABD'de yazılan PGP ülkedeki gelmesi beklenen şifreleme yasaklarına karşı geliştirilip dünya ile paylaşılmıştır. ABD ve RSA şirketinin davası üzerine yazılımın kaynak kodu anayasal korumadan faydalanmak adına kitap olarak basılıp yayınlanmış ve Zimmarman'ın PGP'yi satması ile bugün özgür bir yazılım olarak Gnupg ismi ile hayatına devam etmektedir.
Pretty Good Privacy ismi ile Philiph Zimmerman tarafından 80'lerde ABD'de yazılan PGP ülkedeki gelmesi beklenen şifreleme yasaklarına karşı geliştirilip dünya ile paylaşılmıştır. ABD ve RSA şirketinin davası üzerine yazılımın kaynak kodu anayasal korumadan faydalanmak adına kitap olarak basılıp yayınlanmış ve Zimmarman'ın PGP'yi satması ile bugün özgür bir yazılım olarak GnuPG ismi ile hayatına devam etmektedir.
GPG ile e-postalarınızı ve eklerini şifreleyebilir, size ulaşan e-postanın değiştirilmediğini bilebilir veya gönderen kişinin kimliğini doğrulayabilirsiniz. GPG merkezi bir otoriteye dayanmadan insanların arasında bir güven ilişkisi kurulmasına imkan verir.
@ -20,7 +20,7 @@ gpg bağlantısı verilecek
## Webmail Kullanarak E-posta Şifrelenebilir Mi
Açıkçası, şifreli e-posta göndermenin en iyi yolu [Thunderbird](https://www.thunderbird.net/en-us) gibi bir istemci ile [Enigmail](https://www.enigmail.net) benzeri bir eklenti kullanmaktır.
Açıkçası, şifreli e-posta göndermenin en iyi yolu [Thunderbird](https://www.thunderbird.net/en-US/) gibi bir istemci ile [Enigmail](https://www.enigmail.net) benzeri bir eklenti kullanmaktır.
## Şifrelenmiş E-posta Neyi Korumaz

@ -11,7 +11,7 @@
## OTR'yi Yükleme
### Gnu/Linux
### GNU/Linux
#### Alt+F2’ye basın ve çalıştırın:
`gnome-terminal`

@ -59,7 +59,7 @@ Protonmail'in gün itibari ile en ucuz ücretli üyeliği 4 Avro/aylık olmakla
#### Platform Yaygınlığı
Her iki hizmet de Gnu/Linux dahil olmak üzere tüm platformlarda istemci bulunduruyor. Lakin Protonmail SMTP protokolü ile yerel e-posta istemcilerinin kullanılabilmesi için bir köprü yazılımı da geliştirmiş durumda. Böylece isteyenler Thunderbird gibi kendi e-posta istemcileri ile Protonmail'i kullanabilmekte. Tutanota ise sadece webmail ve kendi istemcileri ile kullanıma imkan veriyor.
Her iki hizmet de GNU/Linux dahil olmak üzere tüm platformlarda istemci bulunduruyor. Lakin Protonmail SMTP protokolü ile yerel e-posta istemcilerinin kullanılabilmesi için bir köprü yazılımı da geliştirmiş durumda. Böylece isteyenler Thunderbird gibi kendi e-posta istemcileri ile Protonmail'i kullanabilmekte. Tutanota ise sadece webmail ve kendi istemcileri ile kullanıma imkan veriyor.
#### Yazılım Özgürlüğü
@ -75,7 +75,7 @@ Muhtemelen Tutanota ve Protonmail arasındaki en önemli fark hizmetlerinin özg
Protonmail ise GPG ile çalışmakta ve yakın zamanda kendi kullanıcılarının GPG anahtarlarının indirilebileceği [anahtar sunucularını](hkps://api.protonmail.ch) devreye almış durumdalar. Hala Android ve IOS istemcilerinden hizmet sağlayıcılar arası şifreleme konusunda sorun çekilse de webmail üzerinden yapılan yazışmalarda gelen e-posta GPG ile şifreli ise Protonmail doğrudan anahtarı indirip cevapları şifreli olarak gönderebiliyor. Bu bakımdan Protonmail dışı kişilerle şifreli yazışmak gün itibari ile mümkün ve görece kolay.
Aynı zamanda SMTP ve POP3 gibi federatif e-posta protokolleri iki hizmet tarafından da doğrudan desteklenmemekte. Sadece Protonmail [kendi köprü yazılımları](https://protonmail.com/bridge/) ile buna imkan vermekte. Bu yazılım gün itibari ile özgür olmadığından ve Gnu/Linux paketi hala beta aşamasında bulunduğundan hala tam bir özellik olarak sayılması zor.
Aynı zamanda SMTP ve POP3 gibi federatif e-posta protokolleri iki hizmet tarafından da doğrudan desteklenmemekte. Sadece Protonmail [kendi köprü yazılımları](https://protonmail.com/bridge/) ile buna imkan vermekte. Bu yazılım gün itibari ile özgür olmadığından ve GNU/Linux paketi hala beta aşamasında bulunduğundan hala tam bir özellik olarak sayılması zor.
# Sonuç

@ -1,6 +1,6 @@
# Signal
[Signal App](https://www.signal.org) Android, Gnu/Linux, IOS ve Windows cihazlarda çalışan, OTR'nin takipçisi olan [OMEMO](https://conversations.im/omemo/) protokolünün değiştirilmiş bir versiyonu ile çalışan modern bir mesajlaşma ve sesli iletişim yazılımıdır.
[Signal App](https://www.signal.org) Android, GNU/Linux, iOS ve Windows cihazlarda çalışan, OTR'nin takipçisi olan [OMEMO](https://conversations.im/omemo/) protokolünün değiştirilmiş bir versiyonu ile çalışan modern bir mesajlaşma ve sesli iletişim yazılımıdır.
## Avantajları
@ -26,7 +26,7 @@ Bu şekilde kurulum yaptığınız durumda Signal'in Google'ın bildirim ve hari
Kurulum bir kere güvenli şekilde tamamlandıktan sonra Signal kendisini düzenli olarak güncelleyecektir.
### Gnu/Linux
### GNU/Linux
Signal kendi [web sayfasında](https://signal.org/download/#linuxModal) Debian tabanlı dağıtımlar için kurulum dosyasını sunmaktadır.

Loading…
Cancel
Save