cihaz güvenliği bölümü yazım hataları giderildi.

remotes/1719671380117180819/master
Tuğrul Gençoğlu 4 years ago
parent 0111972bda
commit 0985b6cbdd
  1. 2
      src/cihaz_guvenligi/README.md
  2. 10
      src/cihaz_guvenligi/boot_guvenligi.md
  3. 4
      src/cihaz_guvenligi/cihaz_sifreleme.md
  4. 10
      src/cihaz_guvenligi/luks_usb.md
  5. 6
      src/cihaz_guvenligi/mobil_cihazlar.md
  6. 2
      src/cihaz_guvenligi/sifreli_boot.md

@ -4,6 +4,6 @@
Sayısal dünya ile kurduğunuz her iletişim, sayısal bir cins cihaz ile etkileşim gerektirmekte. Bu dünyanın kapıları olan cihazlarımız bizimle ilgili her türlü bilgiyi, en derin sırlarımızı bilmekle en çok güven duyulması ve korunması gereken nesneler konumundalar. Fakat günümüzde yazılımların özgürlüğünün mücadelesi sürdüğü gibi donanımlarında özgürlüğü benzer bir mücadele içindedir. Sayısal dünya ile kurduğunuz her iletişim, sayısal bir cins cihaz ile etkileşim gerektirmekte. Bu dünyanın kapıları olan cihazlarımız bizimle ilgili her türlü bilgiyi, en derin sırlarımızı bilmekle en çok güven duyulması ve korunması gereken nesneler konumundalar. Fakat günümüzde yazılımların özgürlüğünün mücadelesi sürdüğü gibi donanımlarında özgürlüğü benzer bir mücadele içindedir.
Elbette günümüzdeki üretim sistemlerinin ve üretilen donanımların karmaşıklığı bireysel olarak bu cihazların incelenmesini ve kesinlikle güvenilirliğinin kanıtlanmasını çok zorlaştırmakta fakat basit birkaç adım ile bir çok tehdide karşı koyabilecek şekilde cihazlarınızı güvenli kılabilirsiniz. Elbette günümüzdeki üretim sistemlerinin ve üretilen donanımların karmaşıklığı bireysel olarak bu cihazların incelenmesini ve kesinlikle güvenilirliğinin kanıtlanmasını çok zorlaştırmakta fakat basit birkaç adım ile birçok tehdide karşı koyabilecek şekilde cihazlarınızı güvenli kılabilirsiniz.
* [Özgür Yazılım Derneği / Donanım Özgürlüğü](https://oyd.org.tr/yazilar/donanim-ozgurlugu/) * [Özgür Yazılım Derneği / Donanım Özgürlüğü](https://oyd.org.tr/yazilar/donanim-ozgurlugu/)

@ -1,13 +1,13 @@
# Boot Güvenliği # Boot Güvenliği
Bilgisayarınız düğmesine basmanızdan işletim sisteminin sizi kullanılabilir şekilde karşılayacağı ana kadar sırası ile pek çok yazılım çalıştırarak açılır. Bu süreç bilgisayarınızın donanımların yüklenmesinden işletim sisteminizin açılış ayarlarına kadar pek çok süreci yöneten farklı yazılımlarca yönetilir. sürecin başından sonuna kadar istediğiniz gibi güvenli gitmesi fiziki ve yazılımsal kimi güvence ve varsayımlara bağlıdır. Bilgisayarınız düğmesine basmanızdan işletim sisteminin sizi kullanılabilir şekilde karşılayacağı ana kadar sırası ile pek çok yazılım çalıştırarak açılır. Bu süreç bilgisayarınızın donanımların yüklenmesinden işletim sisteminizin açılış ayarlarına kadar pek çok süreci yöneten farklı yazılımlarca yönetilir. Sürecin başından sonuna kadar istediğiniz gibi güvenli gitmesi fiziki ve yazılımsal kimi güvence ve varsayımlara bağlıdır.
## Boot güvenliğini neden önemsemelisiniz? ## Boot güvenliğini neden önemsemelisiniz?
Cihazınızın boot sürecini ele geçirmiş bir saldırgan işletim sistemi seviyesinde farkına bile varılamayacak saldırılar gerçekleştirebilir. Özellikle tedbir alınmamış bilgisayarlarda bahsedilen saldırıların gerçekleştirilmesi ciddi bilgi birikimi de gerektirmemektedir. Bu tip saldırıları önlemek için çeşitli tedbirler alabilirsiniz. Cihazınızın boot sürecini ele geçirmiş bir saldırgan işletim sistemi seviyesinde farkına bile varılamayacak saldırılar gerçekleştirebilir. Özellikle tedbir alınmamış bilgisayarlarda bahsedilen saldırıların gerçekleştirilmesi ciddi bilgi birikimi de gerektirmemektedir. Bu tip saldırıları önlemek için çeşitli tedbirler alabilirsiniz.
Bilgisayarınızında ilk çalışan yazılım anakartınızda küçük bir ROM çipinde bulunan boot yazılımıdır. [BIOS](https://en.wikipedia.org/wiki/BIOS) Türkiye'de bilgisayar tarihinden bilinen bir yazılımdır. BIOS'un yerini çağdaş bilgisayarlda artık [UEFI-Unified Extensible Firmware Interface](https://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Extensible_Firmware_Interface) almıştır. UEFI Microsoft'un da içinde bulunduğu bir konsorsiyum tarafından düzenlenmekle neredeyse satılan ana akım tüm bilgisayarların boot yazılımıdır. Bilgisayarınızda ilk çalışan yazılım anakartınızda küçük bir ROM çipinde bulunan boot yazılımıdır. [BIOS](https://en.wikipedia.org/wiki/BIOS) Türkiye'de bilgisayar tarihinden bilinen bir yazılımdır. BIOS'un yerini çağdaş bilgisayarlda artık [UEFI-Unified Extensible Firmware Interface](https://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Extensible_Firmware_Interface) almıştır. UEFI Microsoft'un da içinde bulunduğu bir konsorsiyum tarafından düzenlenmekle neredeyse satılan ana akım tüm bilgisayarların boot yazılımıdır.
## Boot nasıl gerçekleşir? ## Boot nasıl gerçekleşir?
@ -16,9 +16,9 @@ Bilgisayarınızı açtığınız andan itibaren, sisteminizde yüklü olan çe
Bilgisayarınızda ilk çalışan yazılım, cihazın anakartında özel bir çip üzerinde çalışan UEFI veya BIOS yazılımıdır. Bu yazılım sistemdeki cihazları kullanılabilir hale getirmek, cihazınızda boot imkanı tanıyan bir cihaz bulup bunun çalışmasını sağlamak ile görevlidir. Modern bilgisayarlda en sık görülecek yazılım [UEFI (Unified Extensible Firmware Interface)](https://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Extensible_Firmware_Interface) idir. Bilgisayarınızda ilk çalışan yazılım, cihazın anakartında özel bir çip üzerinde çalışan UEFI veya BIOS yazılımıdır. Bu yazılım sistemdeki cihazları kullanılabilir hale getirmek, cihazınızda boot imkanı tanıyan bir cihaz bulup bunun çalışmasını sağlamak ile görevlidir. Modern bilgisayarlda en sık görülecek yazılım [UEFI (Unified Extensible Firmware Interface)](https://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Extensible_Firmware_Interface) idir.
UEFI aynı zamanda [Secureboot](https://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Extensible_Firmware_Interface#Secure_boot_2) adında bir güvenlik sistemi de içermektedir. Secureboot günümüzdeki uygulaması ile bir [DRM](https://oyd.org.tr/yazilar/drm/) yani kullanıcıların özgürlüklerini sınırlayan bir sistemdir. Secureboot, Microsoft'a ait bir anahtar içerir ve bu anahtar ile imzalanmamış hiç bir kodun çalışmasına izin vermez. Bu sebeple pek çok GNU/Linux dağıtımı modern cihazlarda çalışabilmek için ya Secureboot'un kapatılmasını ya da Microsoft tarafından imzalanmış shim adında bir yazılımın sisteme dahil edilmesini gerektirmektedir. Secureboot'a kullanıcılar kendi anahtarlarını ekleyip kendi imzaladıkları kodların çalışmasını sağlayabilseler de bu çok zorlu bir süreç olmakla birlikte UEFI ve Secureboot'un özgür olmayan yazılımlar olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. UEFI aynı zamanda [Secureboot](https://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Extensible_Firmware_Interface#Secure_boot_2) adında bir güvenlik sistemi de içermektedir. Secureboot günümüzdeki uygulaması ile bir [DRM](https://oyd.org.tr/yazilar/drm/) yani kullanıcıların özgürlüklerini sınırlayan bir sistemdir. Secureboot, Microsoft'a ait bir anahtar içerir ve bu anahtar ile imzalanmamış hiçbir kodun çalışmasına izin vermez. Bu sebeple pek çok GNU/Linux dağıtımı modern cihazlarda çalışabilmek için ya Secureboot'un kapatılmasını ya da Microsoft tarafından imzalanmış shim adında bir yazılımın sisteme dahil edilmesini gerektirmektedir. Secureboot'a kullanıcılar kendi anahtarlarını ekleyip kendi imzaladıkları kodların çalışmasını sağlayabilseler de bu çok zorlu bir süreç olmakla birlikte UEFI ve Secureboot'un özgür olmayan yazılımlar olduğu gerçeğini değiştirmemektedir.
Özgür [Libreboot](https://libreboot.org) desteklendiği cihazlarda bios yazılımının tamamen yerine geçerek olabilecek en özgür bilgisayar sistemine imkan sağlamaktadır. Libreboot doğrudan GRUB kullandığından, GRUB tarafından desteklenen şifreleme ve imzalama imkanlarını doğal olarak desteklemektedir. Bu sayede hem güvenli hemde özgür bir sistem oluşturmak mümkündür. Özgür [Libreboot](https://libreboot.org) desteklendiği cihazlarda bios yazılımının tamamen yerine geçerek olabilecek en özgür bilgisayar sistemine imkan sağlamaktadır. Libreboot doğrudan GRUB kullandığından, GRUB tarafından desteklenen şifreleme ve imzalama imkanlarını doğal olarak desteklemektedir. Bu sayede hem güvenli hem de özgür bir sistem oluşturmak mümkündür.
Sisteminizdeki UEFI veya Libreboot bir önyükleyici çalıştıracaktır. GNU/Linux dağıtımlar için bu GRUB'dır. GRUB sürücünüzdeki /boot sektöründe Linux çekirdeği ile birlikte bulunur ve çekirdeğin yüklenmesinden sorumludur. Çekirdek sisteminizde donanımlarla işletim sisteminizin arasındaki iletişimden sorumlu olmakla güvenliğiniz için önemli bir konumdadır. Sisteminizdeki UEFI veya Libreboot bir önyükleyici çalıştıracaktır. GNU/Linux dağıtımlar için bu GRUB'dır. GRUB sürücünüzdeki /boot sektöründe Linux çekirdeği ile birlikte bulunur ve çekirdeğin yüklenmesinden sorumludur. Çekirdek sisteminizde donanımlarla işletim sisteminizin arasındaki iletişimden sorumlu olmakla güvenliğiniz için önemli bir konumdadır.
@ -31,7 +31,7 @@ Sisteminizdeki UEFI veya Libreboot bir önyükleyici çalıştıracaktır. GNU/L
* Bilgisayarınıza fiziki erişimi olan biri /boot sektörünüzdeki çekirdek ve GRUB yapılandırmanızı herhangi bir özel tekniğe ihtiyaç duymadan kolaylıkla değiştirebilir ve güvenliğinize zarar verebilir. * Bilgisayarınıza fiziki erişimi olan biri /boot sektörünüzdeki çekirdek ve GRUB yapılandırmanızı herhangi bir özel tekniğe ihtiyaç duymadan kolaylıkla değiştirebilir ve güvenliğinize zarar verebilir.
* Secureboot nihayetinde Microsoft gibi tarihi kullanıcı dostu olmayan olaylarla dolu olan bir şirkete ve 99 ABD doları karşılığında imzaladığı kodların güvenliğine dayanmaktadır. Bu bakımdan bir saldırganın özel bir tedbir almadıysanız. parasını verip secureboot'un güvenliğini geçmesi mümkündür. * Secureboot nihayetinde Microsoft gibi tarihi kullanıcı dostu olmayan olaylarla dolu olan bir şirkete ve 99 ABD doları karşılığında imzaladığı kodların güvenliğine dayanmaktadır. Bu bakımdan bir saldırganın özel bir tedbir almadıysanız. Parasını verip secureboot'un güvenliğini geçmesi mümkündür.
* Özgürlük her zaman güvenlik ile eş anlamlı değildir. UEFI ve secureboot kullanmıyor ve libreboot yüklü bir cihaz kullanıyor olsanız da güvenliğiniz için gerekli adımları atmadığınız sürece benzer riskleri siz de taşıyor olacaksınız. * Özgürlük her zaman güvenlik ile eş anlamlı değildir. UEFI ve secureboot kullanmıyor ve libreboot yüklü bir cihaz kullanıyor olsanız da güvenliğiniz için gerekli adımları atmadığınız sürece benzer riskleri siz de taşıyor olacaksınız.

@ -17,7 +17,7 @@ Bilgisayar Kurulumları:
* "Ev Dizini" Şifreleme: Bu yaklaşımda ise işletim sistemi **şifrelenmez**. Kişisel verileriniz korunacaktır fakat bir saldırganın cihazınıza eriştiğinde işletim sisteminize etki edecek bir değişiklik yapmasını engellemeyecektir. * "Ev Dizini" Şifreleme: Bu yaklaşımda ise işletim sistemi **şifrelenmez**. Kişisel verileriniz korunacaktır fakat bir saldırganın cihazınıza eriştiğinde işletim sisteminize etki edecek bir değişiklik yapmasını engellemeyecektir.
* **Windows**: [Security Planner / Windows Şifrelemesi](https://securityplanner.org/#/tool/windows-encryption) * **Windows**: [Security Planner / Windows Şifrelemesi](https://securityplanner.org/#/tool/windows-encryption)
* Önemli: Microsoft, standart olarak şifreleme anahtarlarınızı uzak sunucularda yedeklemektedir. Bu Microsoft'un ve işbirliği yaptığı her devletin cihazınızı kolaylıkla deşifre edebilmesi demektir. Eğer bir devletin cihazınızın içeriğine erişmesinden endişeli iseniz bu "özelliği" devre dışı bırakmalısınız ve [yeni anahtarlar üretmelisiniz](https://theintercept.com/2015/12/28/recently-bought-a-windows-computer-microsoft-probably-has-your-encryption-key/). * Önemli: Microsoft, standart olarak şifreleme anahtarlarınızı uzak sunucularda yedeklemektedir. Bu Microsoft'un ve iş birliği yaptığı her devletin cihazınızı kolaylıkla deşifre edebilmesi demektir. Eğer bir devletin cihazınızın içeriğine erişmesinden endişeli iseniz bu "özelliği" devre dışı bırakmalısınız ve [yeni anahtarlar üretmelisiniz](https://theintercept.com/2015/12/28/recently-bought-a-windows-computer-microsoft-probably-has-your-encryption-key/).
* **macOS**: [Security Planner / Mac Şifreleme](https://securityplanner.org/#/tool/mac-encryption) * **macOS**: [Security Planner / Mac Şifreleme](https://securityplanner.org/#/tool/mac-encryption)
@ -31,7 +31,7 @@ Cep Telefonu Kurulumları:
## Cihaz şifrelemenin zorlukları ## Cihaz şifrelemenin zorlukları
**Sınırları:** Cihaz şifreleme her derde deva değildir! Eğer [parolalarınız](../beseri_guvenlik/parolalar.html) yeterince güçlü değil ise bir bilgisayar rahatlıkla parolanızı tahmin edebilir ve cihazınıza erişilebilir. Ayrıca cihaz şifreleme virüslere ve kötücül yazılımlara karşı hiç bir koruma sağlamaz. Eğer verileriniz bir bulut hizmetine yedeklendiyse ve bu hizmeti sağlayan sunucular açığa çıkar veya devletle işbirliği yaparsalarsa cihaz şifrelemesi verilerinizi korumayacaktır (kullanılan hizmet özellikle uçtan uca şifreleme desteklemiyorsa). **Sınırları:** Cihaz şifreleme her derde deva değildir! Eğer [parolalarınız](../beseri_guvenlik/parolalar.html) yeterince güçlü değil ise bir bilgisayar rahatlıkla parolanızı tahmin edebilir ve cihazınıza erişilebilir. Ayrıca cihaz şifreleme virüslere ve kötücül yazılımlara karşı hiçbir koruma sağlamaz. Eğer verileriniz bir bulut hizmetine yedeklendiyse ve bu hizmeti sağlayan sunucular açığa çıkar veya devletle iş birliği yaparsalarsa cihaz şifrelemesi verilerinizi korumayacaktır (kullanılan hizmet özellikle uçtan uca şifreleme desteklemiyorsa).
**Yetkilendirme etkinleştirilmelidir** **Yetkilendirme etkinleştirilmelidir**
Cihaz şifrelemesi, yetkilendirme zorunlu değilse etkili değildir. Örneğin dizüstünü bilgisayarınıza giriş yapmanız veya cep telefonunuzun ekran kilidini bir PIN ile korumanız gibi... Cihaz şifrelemesi, yetkilendirme zorunlu değilse etkili değildir. Örneğin dizüstünü bilgisayarınıza giriş yapmanız veya cep telefonunuzun ekran kilidini bir PIN ile korumanız gibi...

@ -30,7 +30,7 @@ Gnome-disk yazılımı bilgisayarınızda kurulu dağıtıma göre "Disks" veya
`gnome-disk` `gnome-disk`
Şayet sisteminizde kurulu değil ise aşağıdaki komutlarla gerekli paketleeri kurabilirsiniz. Şayet sisteminizde kurulu değil ise aşağıdaki komutlarla gerekli paketleri kurabilirsiniz.
`sudo apt-get install cryptsetup gnome-disk-utility` `sudo apt-get install cryptsetup gnome-disk-utility`
@ -117,7 +117,7 @@ USB belleğinizi iki ayrı bölüme ayırarak bir kısmını LUKS ile şifreleyi
**NOT:**Şifresiz bölümün birinci bölümde olması gereklidir. Aksi halde Microsoft Windows cihazlar aygıtı tanımayacaktır. **NOT:**Şifresiz bölümün birinci bölümde olması gereklidir. Aksi halde Microsoft Windows cihazlar aygıtı tanımayacaktır.
Tüm belleğin LUKS ile şifrelendiği şekilde cihazınızı biçimlendirdikten sonra. Bölüm oluşturma aşamasında, LUKS bölümü oluşturmadan önce cihazı iki bölüme bölmek gereklidir. Bunun için biçimsiz sürücüde bölüm oluşturmak içn + simgesine basıp bölümlendirme menüsüne gelin. Tüm belleğin LUKS ile şifrelendiği şekilde cihazınızı biçimlendirdikten sonra. Bölüm oluşturma aşamasında, LUKS bölümü oluşturmadan önce cihazı iki bölüme bölmek gereklidir. Bunun için biçimsiz sürücüde bölüm oluşturmak için + simgesine basıp bölümlendirme menüsüne gelin.
Şifresiz önbölüm için tercih ettiğiniz miktarı belirleyip "ileri" tıklayın. Şifresiz önbölüm için tercih ettiğiniz miktarı belirleyip "ileri" tıklayın.
@ -189,7 +189,7 @@ Bir süre sonra SiriKali ana ekranında aşağıdaki şekilde oluşturulmuş diz
Bağlanan bölümü çıkarmak için satıda sağ tıklayıp "unmount" seçeneğini seçin. Listeden bölümünüz eksilecektir. Bağlanan bölümü çıkarmak için satıda sağ tıklayıp "unmount" seçeneğini seçin. Listeden bölümünüz eksilecektir.
SiriKali otomatik olarak ev dizininizin altında .SiriKali isminde bir noktaya yeni bölümünüzü bağlamaktadır. Bu standart noktayı ayarlardan değiştirebilir veya bağlama sırasında başka bir dizin seçebilirsiniz. SiriKali otomatik olarak ev dizininizin altında. SiriKali isminde bir noktaya yeni bölümünüzü bağlamaktadır. Bu standart noktayı ayarlardan değiştirebilir veya bağlama sırasında başka bir dizin seçebilirsiniz.
USB belleğinizde kurulum sırasında verdiğiniz isimle yeni bir dizin oluştuğunu ve içinde saçma sapan dosyalar bulunduğunu görebilirsiniz. Bu sizin şifreli dosyalarınızın bulunduğu dizindir ve dosyalarınıza erişebilmek için SiriKali'ye bu dizini göstermeniz gerekecektir. Ana ekrandan "mount volume" seçeneğini seçerek işleme başlayın. USB belleğinizde kurulum sırasında verdiğiniz isimle yeni bir dizin oluştuğunu ve içinde saçma sapan dosyalar bulunduğunu görebilirsiniz. Bu sizin şifreli dosyalarınızın bulunduğu dizindir ve dosyalarınıza erişebilmek için SiriKali'ye bu dizini göstermeniz gerekecektir. Ana ekrandan "mount volume" seçeneğini seçerek işleme başlayın.
@ -209,7 +209,7 @@ SiriKali'nin kriptografik işlemi yapması bir süre alabilir.
Şifreleme araçları, özellikle özgür ve güvenilir olanlar, ne yazık ki haklı olarak GNU/Linux işletim sistemlerinde bulunmakta ve sadece LUKS gibi çok ender yazılımlar her dağıtımda standart olarak gelmekte. Bu sebepten neredeyse her şifreleme yazılımının bir şekilde kullanılan bilgisayarlara haricen kurulması gerekmekte. Şifreleme araçları, özellikle özgür ve güvenilir olanlar, ne yazık ki haklı olarak GNU/Linux işletim sistemlerinde bulunmakta ve sadece LUKS gibi çok ender yazılımlar her dağıtımda standart olarak gelmekte. Bu sebepten neredeyse her şifreleme yazılımının bir şekilde kullanılan bilgisayarlara haricen kurulması gerekmekte.
Buna istisna olarak Veracrypt ve [Cryptomator](https://cryptomator.org/) verilebilecekse de çoğu zaman bu yazılımların bir mobil versiyonu usb bellek üzerinde bulundurulmak ve takılan cihazda çalıştırılarak deşifre işleminin gerçekleştirilmesi gerekmekte. Bu hem takılan cihazın yetkisine bağlı olarak işe yaramayabilir hem de bir binary dosyayı USB bellekte sağdan sola taşıyarak güvenlik sorunu yaratılmasına neden olur. Buna istisna olarak Veracrypt ve [Cryptomator](https://cryptomator.org/) verilebilecekse de çoğu zaman bu yazılımların bir mobil versiyonu usb bellek üzerinde bulundurulmak ve takılan cihazda çalıştırılarak deşifre işleminin gerçekleştirilmesi gerekmekte. Bu hem takılan cihazın yetkisine bağlı olarak işe yaramayabilir hem de bir ikili(binary) dosyayı USB bellekte sağdan sola taşıyarak güvenlik sorunu yaratılmasına neden olur.
Aynı zamanda güvenilir olmayan cihazlarda hem parolanızı girmek hem de şifreli dosyalarınızı açmak onların güvenliğini ciddi oranda zedeleyecektir. Bu neden ile USB belleğinizde bulunan şifreli dosyalarınızı güvenmediğiniz cihazlarda açmanız önerilmez. Aynı zamanda güvenilir olmayan cihazlarda hem parolanızı girmek hem de şifreli dosyalarınızı açmak onların güvenliğini ciddi oranda zedeleyecektir. Bu neden ile USB belleğinizde bulunan şifreli dosyalarınızı güvenmediğiniz cihazlarda açmanız önerilmez.
@ -233,7 +233,7 @@ Bu işlemi gerçekleştirmek için ne yazık ki uçbirim kullanmanız gerekmekte
Bu tip cihazlar her zaman cihaz üzerindeki bir donanıma bağlı olarak şifreleme yaparlar. Bu kimi tehdit modelleri için yeterli olsa bile bilmediğiniz bir donanıma ve muhtemelen zayıf bir parolanın güvenliğine kalırsınız. Şayet şifreleme sizin için küçük bir önlem ise ve usb belleğinize koşulsuz şartsız her cihazda ulaşmak istiyorsanız bu yolu kullanabilir çok önemli dosyalarınızı ayrıca şifreleyebilirsiniz. Bu tip cihazlar her zaman cihaz üzerindeki bir donanıma bağlı olarak şifreleme yaparlar. Bu kimi tehdit modelleri için yeterli olsa bile bilmediğiniz bir donanıma ve muhtemelen zayıf bir parolanın güvenliğine kalırsınız. Şayet şifreleme sizin için küçük bir önlem ise ve usb belleğinize koşulsuz şartsız her cihazda ulaşmak istiyorsanız bu yolu kullanabilir çok önemli dosyalarınızı ayrıca şifreleyebilirsiniz.
2. Parmakizi ile çalışan bellekler gördüm bunlara ne demeli? 2. Parmak izi ile çalışan bellekler gördüm bunlara ne demeli?
Biyometrik veriler ile şifreleme güvenliği ne yazık ki kabul edilemez. Bu hem biyometrik verilerin düşük güvenlik seviyesinden kaynaklanır hem de bir saldırganın sizi kolaylıkla parmakiziniz için zorlaması veya kandırması mümkündür. Yukarıdaki önerimiz bu durum için de geçerlidir. Biyometrik veriler ile şifreleme güvenliği ne yazık ki kabul edilemez. Bu hem biyometrik verilerin düşük güvenlik seviyesinden kaynaklanır hem de bir saldırganın sizi kolaylıkla parmakiziniz için zorlaması veya kandırması mümkündür. Yukarıdaki önerimiz bu durum için de geçerlidir.

@ -10,7 +10,7 @@ Cihazınızı içinde bulunduğunuz duruma göre seçmelisiniz:
#### Yüksek risk #### Yüksek risk
Eğer riskiniz yüksek ise, **cep telefonunuzu hassas hiç bir şey için kullanmayın**. Bunun sebebi, tüm telefonların sizi kablosuz telefon ağına (hücresel ağ) bağlayan, "[baseband modem][]" olarak adlandırılan bir donanım içermesidir. Bu modemler özel mülktür ve uzaktan kötüye kullanılabilecek pek çok güvenlik açığı içermektedir. Bir kere aşıldıktan sonra, [baseband modem] iletişiminizi takip etmek ve kişisel verilerinizi elde etmek için kullanılabilir. Eğer riskiniz yüksek ise, **cep telefonunuzu hassas hiçbir şey için kullanmayın**. Bunun sebebi, tüm telefonların sizi kablosuz telefon ağına (hücresel ağ) bağlayan, "[baseband modem][]" olarak adlandırılan bir donanım içermesidir. Bu modemler özel mülktür ve uzaktan kötüye kullanılabilecek pek çok güvenlik açığı içermektedir. Bir kere aşıldıktan sonra, [baseband modem] iletişiminizi takip etmek ve kişisel verilerinizi elde etmek için kullanılabilir.
[Replicant][] tamamen özgür bir Android dağıtımı olarak sadece belirli cihazlar üzerinde çalışmaktadır. Çalıştığı cihazların temel özelliği [baseband modem]'i işlemciden izole etmenin bir imkanı olmasıdır. [Replicant] aynı zamanda, cihaz üzerindeki, Wi-Fi, Bluetooth, GPS gibi donanımları özgür sürücüleri bulunmadığı için çalıştırmaz. Şayet mobil cihaz kullanmanız gerekiyorsa ve bu cihaz ile önemli veriler işleyecekseniz [Replicant] kurulu bir telefon iyi bir tercih olabilir. [Replicant][] tamamen özgür bir Android dağıtımı olarak sadece belirli cihazlar üzerinde çalışmaktadır. Çalıştığı cihazların temel özelliği [baseband modem]'i işlemciden izole etmenin bir imkanı olmasıdır. [Replicant] aynı zamanda, cihaz üzerindeki, Wi-Fi, Bluetooth, GPS gibi donanımları özgür sürücüleri bulunmadığı için çalıştırmaz. Şayet mobil cihaz kullanmanız gerekiyorsa ve bu cihaz ile önemli veriler işleyecekseniz [Replicant] kurulu bir telefon iyi bir tercih olabilir.
@ -121,9 +121,9 @@ Daha fazla bilgi için, [Security Planner / Signal](https://securityplanner.org/
Telefonunuzun kamerası, çektiğiniz her fotoğrafa yüksek olasılıkla hassas çokça veriyi eklemektedir. İnternet'te paylaştığınız bir gönderinin nasıl kullanılacağını bilemeyeceğinizden, fotoğrafların taşıdığı kişisel veriyi paylaşmadan önce silmek iyi bir fikirdir. Telefonunuzun kamerası, çektiğiniz her fotoğrafa yüksek olasılıkla hassas çokça veriyi eklemektedir. İnternet'te paylaştığınız bir gönderinin nasıl kullanılacağını bilemeyeceğinizden, fotoğrafların taşıdığı kişisel veriyi paylaşmadan önce silmek iyi bir fikirdir.
Fotoğraflarınızda "geotagging" sorununu engellemek için, kamera ayarlarınızı açın ve konum bilgisini kaydetme ayarlarını kapatın. Fotoğraflarınızda "konum etiketi(geotagging)" sorununu engellemek için, kamera ayarlarınızı açın ve konum bilgisini kaydetme ayarlarını kapatın.
Geotagging kapalı iken bile kamera yazılımınız cihazınızın modelini ve diğer potansiyel olarak hassas veriyi fotoğraflara kaydedecektir. Bu durumdan kurtulmanın en iyi yolu ayrı bir yazılımla EXIF verisini fotoğraf dosyalarından silmektir. Bu yazılımlar aynı zamanda konum bilgisini de çektiğiniz geçmiş fotoğraflardan silmek için de kullanılabilir. Konum etiketi kapalı iken bile kamera yazılımınız cihazınızın modelini ve diğer potansiyel olarak hassas veriyi fotoğraflara kaydedecektir. Bu durumdan kurtulmanın en iyi yolu ayrı bir yazılımla EXIF verisini fotoğraf dosyalarından silmektir. Bu yazılımlar aynı zamanda konum bilgisini de çektiğiniz geçmiş fotoğraflardan silmek için de kullanılabilir.
Daha fazla bilgi için: [Fotoğraflardan EXIF üstverisini silmenin 3 yolu](https://www.makeuseof.com/tag/3-ways-to-remove-exif-metadata-from-photos-and-why-you-might-want-to/). Daha fazla bilgi için: [Fotoğraflardan EXIF üstverisini silmenin 3 yolu](https://www.makeuseof.com/tag/3-ways-to-remove-exif-metadata-from-photos-and-why-you-might-want-to/).

@ -1,6 +1,6 @@
# /boot sektörünü şifrelemek # /boot sektörünü şifrelemek
Boot sektöründe bulunan çekirdek ve grub yapılandırma dosyalarınından doğabilecek tehlikeleri /boot sektörünü şifreleyerek yüksek oranda bertaraf edebilirsiniz. Boot sektöründe bulunan çekirdek ve grub yapılandırma dosyalarınızdan doğabilecek tehlikeleri /boot sektörünü şifreleyerek yüksek oranda bertaraf edebilirsiniz.
GNU/Linux dağıtımlarının kurulum aşamasında sunduğu tam disk şifreleme /boot sektörünü **şifrelemez**. Bu tercihin pratik sebepleri bulunmakla birlikte bir gün tercihen bu yapılandırmanın seçilebilmesi dağıtımlar yönünden gereklidir. GNU/Linux dağıtımlarının kurulum aşamasında sunduğu tam disk şifreleme /boot sektörünü **şifrelemez**. Bu tercihin pratik sebepleri bulunmakla birlikte bir gün tercihen bu yapılandırmanın seçilebilmesi dağıtımlar yönünden gereklidir.

Loading…
Cancel
Save