Üyelik
Özgür Yazılım Derneğinde görev alarak destek vermek ve özgür yazılım için mücadele etmek için üyelik gerekli değildir. Özgür Yazılım Derneği katılımcı, özyönetim temelli bir esas ile hareket eder. Bu bağlamda emeğini Dernek için ayıran ve çalışan herkes Dernekte söz sahibi olabilir. Aynı sebepten Derneğin üyelik usulü zorlu ve uzun bir süreç olarak öngörülmüştür. Özgür Yazılım Derneğinde esas emektir ünvanlar değil.
Her halukarda Özgür Yazılım Derneği, Tüzüğü çerçevesinde üye kabul etmektedir. Derneğin 3 temel üyelik tipi bulunmaktadır. Bunlar;
Destekçi Üye: Derneğin faaliyetlerine destek olmak amacıyla maddi veya ayni yardımda bulunan üyelerdir.
Üye: Dernek Tüzüğünün 5⁄1 fıkrası uyarınca hukuken Derneğin üyesi olan, Genel Kurulu oluşturan, Dernek organları seçme ve organlarda görev alma hakkı bulunan üyelerdir.
Onur Üyeliği: Derneğin amaçları için çalışmış, toplumda bu konuda saygı gören ve eserleri ile Dernek amaçlarına katkısı bulunmuş kişilerdir.
Gerçek kişiler için üyelik için usul aşağıdaki gibidir;
Dernekte 4 aylık aralıklarla kayıt dönemleri bulunmaktadır. Bu kayıt dönemlerinden birinde veya herhangi bir zaman bir sonraki kayıt döneminde işleme alınmak üzere üyelik başvurusu yapılabilir.
Üyelik başvurusu yapan kişiye Dernekte Başvurucu ismi verilir.
Başvurucu üyelik formunu doldurarak Derneğe elden getirebilir, postalayabilir. Elden getirmeden önce bir haberleşme iyi olabilir keza merkezi açık bulamazsanız üzülmezsiniz. Başvurunuz üzerine 30 gün içinde Dernek size cevap verecektir.
Başvurucu Derneğin çalışmalarına kayıt dönemi itibari ile fiilen katılmakla yükümlüdür. Bu kapsamda Tüzükçe yıllık faaliyetlerin 5’te biri denilmekte olsa da bu konuda Derneğin tüm paydaşlarının söz hakkı vardır. Katılım aidiyetin bir göstergesi olarak üyelik sürecinin en önemli parçasıdır.
Başvuru aynı zamanda destekçi üyeler için öngörülen aidat miktarında aidat ödemek zorundadır. Şayet çalışmıyor veya öğrenci iseniz durumunuza göre Yönetim Kurulu Tüzük çerçevesinde kolaylık sağlayabilir.
Bir yıllık başvuru sürecinin sonunda Dernek üyelerinin 4’te birinin veya 10 üyenin teklifi ile başvuranlar üyeliğe aday gösterilirler ve bir sonraki Genel Kurulda üyelikleri oylanır. Genel Kurulca kabul ertesi Başvuranlar Üye olarak Derneğe kabul edilirler.
Tüzel kişiler ve Onur üyeliği için dileyenler Tüzüğümüzün ilgili maddelerini okuyabilirler.