küçük değişiklik ve tamamlamalar

master
AA 3 years ago
parent daea13f802
commit fc2f310e0b
Signed by untrusted user: AA
GPG Key ID: 471A839AB4DD8E6D
  1. 12
      src/cihaz_guvenligi/libreboot_grub.md
  2. 4
      src/cihaz_guvenligi/luks_usb.md
  3. 2
      src/cihaz_guvenligi/sunucu_2fa.md

@ -261,7 +261,17 @@ Bu aşamanın ardından, her çekirdek güncellemesinde ilgili betik çalışara
## İşler ters giderse
[Buraya Katkı Verebilirsiniz.](https://oyd.org.tr)
Şayet işler ters giderse cihazınızı hala çalıştırmak isteyebilirsiniz. Ters gidebilecek şeyler arasında bir güncelleme sırasında grub.cfg, initrm veya vmlinuz dosyalarının güncellenmesi fakat bir sebepten imzalanmaması olabilir veya biri bilgisayarınızı kurcalamıştır ve Libreboot bunun farkında varmış olabilir.
Kimi zamanlarda imza korumasını güvenlik gereklilikleri dışında da devredışı bırakmak isteyebilirsiniz. Mesela bir liveUSB ile GNU/Linux çalıştırmak isterseniz.
Bunu yapmak için Libreboot ekranı geldiği zaman bir tuşa basarak boot işlemini durdurun veya parolanızı girmeyerek menüye geri dönün.
Ardından `ctrl + C` tuş kombinasyonu ile grub terminaline girip aşağıdaki komutu girin:
`set check_signatures=no`
Bunun ardından cihazınızı başlatmak üzere menüden dilediğiniz seçeneği seçin. Bu sefer için Libreboot imza kontrolünü yapmadan yapılandırmadaki işlemleri uygulayacak ve bilgisayarınızı çalıştıracaktır.
## Ek Okumalar

@ -171,9 +171,9 @@ Kurulumun ardından Sirikali'yi çalıştırdığınızda aşağıdaki gibi basi
Şifreli bir dosya dizini oluşturmak için "Create Volume" düğmesine tıklayıp çıkan şifreleme araçlarından birini seçmelisiniz. Şifreleme araçları farklı özellikler sunmakla tercihinizi aşağıdaki bilgilere göre yapabilirsiniz:
* CryFS: Görece yeni bir yazılım olmakla birlikte sunduğu özellikler bakımında önem arz ediyor. CryFS dizinde bulunan dosyaları sabit bloklar şeklinde şifrelemekte ve bu sayede dosya düzeni ve üstveriye ilişkin bilgi sızdırmamakta. Bu özellik nedeni ile diğer tercihlere göre daha yavaş çalışması söz konusu.
* CryFS: Görece yeni bir yazılım olmakla birlikte sunduğu özellikler bakımında önem arz ediyor. CryFS dizinde bulunan dosyaları sabit bloklar şeklinde şifrelemekte ve bu sayede dosya düzeni ve üstveriye ilişkin bilgi sızdırmamakta. Bu özellik nedeni ile diğer tercihlere göre daha yavaş çalışması söz konusu. Bu durum özellikle ağ üzerinden yapılan işlemlerde sorun çıkarabilir. [Copyleft](https://www.gnu.org/licenses/copyleft.en.html) GPL lisansı ile dağıtılması bir avantaj olarak görülebilir.
* gocryptfs: CryFS'nin aksine dizin yapısını ve dosyaları koruyarak şifrelemekte. Bu sayede şifrelenne dizinin birebir bir kopyası oluşturulmakta. Aynı zamanda reverse(ters) mod sahibi olduğu için belirli dizinlerin yedeklenmesinde faydalı olmakta. gocryptfs dosyaların boyutları, oluşturulma zamanları ve dizin hiyerarşisi hakkında üstveriyi korumamakta.
* gocryptfs: CryFS'nin aksine dizin yapısını ve dosyaları koruyarak şifrelemekte. Bu sayede şifrelenen dizinin birebir bir kopyası oluşturulmakta. Aynı zamanda reverse(ters) mod sahibi olduğu için belirli dizinlerin yedeklenmesinde faydalı olmakta. gocryptfs dosyaların boyutları, oluşturulma zamanları ve dizin hiyerarşisi hakkında üstveriyi korumamakta.
* Encfs: Köklü bir geçmişi olmasına rağmen 2014'te fark edilen açıklarından dolayı kullanılması artık önerilmemekte.

@ -62,6 +62,6 @@ Son olarak ssh servisini aşağıdaki komut ile yeniden başlatın:
## Yapılandırmanın test edilmesi
**Yukarıdaki ayarlarda bir hata yapmış olmanız durumunda sunuya erişiminizi kaybedebilirsiniz**
**Yukarıdaki ayarlarda bir hata yapmış olmanız durumunda sunucuya erişiminizi kaybedebilirsiniz**
Bu sebepten ötürü hali hazırda açık olan ssh erişiminizi açık bırakarak bir başka uçbirimden sunucuya tekrar SSH bağlantısı kurarak OTP kurulumunuzun çalışıp çalışmadığını deneyebilirsiniz.

Loading…
Cancel
Save